Alkatrészgyártók hírei Gazdaság Hírek

Bővítette tatabányai üzemét a Delphi Automotive

Az autóipari elektromos csatlakozóelemeket gyártó Delphi Automotive szerdán átadta tatabányai gyárának új, nyolcezer négyzetméteres csarnokát, amellyel közel duplájára nő az üzem területe és 100 embernek biztosít munkalehetőséget.

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Sebestyén Balázs, a Delphi Connections Systems Hungary Kft. ügyvezetője (b-j) az autóipari elektromos csatlakozóelemeket gyártó Delphi Automotive tatabányai gyára új, nyolcezer négyzetméteres csarnokának avatásán 2013. október 2-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára és Sebestyén Balázs, a Delphi Connections Systems Hungary Kft. ügyvezetője (b-j) az autóipari elektromos csatlakozóelemeket gyártó Delphi Automotive tatabányai gyára új, nyolcezer négyzetméteres csarnokának avatásán 2013. október 2-án.
MTI Fotó: Kovács Attila

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára köszöntőjében elmondta, a Delphi magyarországi súlyára tekintettel a kormány egyeztetéseket kezd a vállalattal stratégiai együttműködési megállapodás megkötése érdekében.

A politikus hozzátette, a Delphi bővítése erősíti a törekvést, hogy Magyarország az autóipar egyik fellegvára lehessen és bizonyítja, hogy “a magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok története egy sikersztori”.

Sebestyén Balázs ügyvezető tájékoztatása szerint az új üzemcsarnokban légzsákok csatlakozóit gyártják, valamint az elektromosjármű-töltő csatlakozók iránti növekvő keresletet szolgálják ki. A bővítés értéke 3,4 milliárd forint, ehhez 686 millió forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a vállalat, magyar és uniós forrásokból.

Schmidt Csaba, Tatabánya polgármestere az avató ünnepségen jelentette be a város új kezdeményezését, miszerint bérlőkijelölési jogot ad a városban működő nagyvállalatoknak az önkormányzati bérlakásokra. A kijelölés jogával a városban működő nagyvállalatok a foglalkoztatottaik létszámának megfelelő arányban élhetnek – tette hozzá. Tatabányán az önkormányzati bérlakásállomány megközelíti a háromezret.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI-nek elmondta, a megyei munkaügyi központ aktívan közreműködik a Delphi létszámigényének biztosításában. A munkavállalókat előzetes tesztelés után közvetítik, az együttműködés nyomán az elmúlt hónapban 45 embert helyeztek el a cégnél és ez a szám tovább emelkedhet.

A Delphi tatabányai üzemének 2012-es árbevétele 68 millió euró volt. Munkatársainak létszáma a bővítéssel együtt 1200 fő, de a létszám további fejlesztésekkel az 1400 főt is elérheti 2015-re.

Az üzem korábban a Bain Capital amerikai pénzügyi befektetőcsoport tulajdonában lévő FCI cégcsoporté volt, majd 2012 októberében az FCI járműipari csatlakozókat gyártó divízióját felvásárolta a szintén amerikai tulajdonú Delphi Automotive, a gyár a továbbiakban a Delphi Connection Systems Hungary Kft. néven működik.

A Delphi 1991 óta van jelen Magyarországon, azóta 66 milliárd forintot fektetett be. A cégcsoport jelenleg három gyárat működtet az országban: Tatabányán, Balassagyarmaton és Szombathelyen, amelyekben több mint 3000 főt foglalkoztat. A gyárakban globális autógyártók számára készülnek járműipari csatlakozóelemek.

A Delphi Automotive elektronikai alkatrészek és technológiák piacvezető szállítójaként ismert világszerte az autóiparban, a haszongépjárművek piacán és más piaci szegmensekben, nagyobb technikai központjaival, termelőüzemeivel és ügyfél-kapcsolattartó központjaival 32 országban van jelen világszerte.

Forrás: MTI  (bfi \ egr \ gry)
.

(Ezt a cikket 267 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .