ORFK: az év első nyolc hónapjában kevesebben haltak meg közúti balesetben

Bár idén az első nyolc hónapban némileg emelkedett a sérüléssel végződő közúti balesetek száma, augusztus végéig kevesebben haltak meg az ország közútjain, és csökkent az ittasan okozott balesetek száma – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálata hétfőn a rendőrség honlapján.

halalos-kozlekedesi-balesetek-2001-2012Az eddigi statisztikai adatok szerint január 1. és augusztus 31. között több mint tízezer sérüléssel járó közúti baleset történt, 0,28 százalékkal több, mint 2012 azonos időszakában. Ezek közül csaknem háromezer baleset súlyos sérülésekkel járt, ez 3,38 százalékkal több, mint a tavalyi év első nyolc hónapjában.

Ugyanezen idő alatt az előző évhez képest 1,47 százalékkal kevesebb halálos baleset történt, idén augusztus végéig 336 baleset végződött halállal. Ezzel együtt a halálos áldozatok száma is kevesebb volt. Augusztus végéig 376-an vesztették életüket az ország közútjain, ami 3,34 százalékos csökkenésnek felel meg.

Emellett a könnyű sérüléssel végződő balesetek száma is csaknem 1 százalékkal csökkent.

A rendőrség arra is kitért, hogy az ittasan okozott, sérüléssel járó közúti balesetek száma is csökkent. Augusztus végéig 994-en okoztak ittas állapotban közúti balesetet, több mint 12 százalékkal kevesebben, mint a tavalyi év azonos időszakában. Ennek ellenére átlagosan még minden tízedik, sérüléssel végződő balesetet ittas vezető okozott.

A közúti balesetek legfőbb okai változatlanok. A sérüléssel végződő balesetek 29 százaléka a gyorshajtással függött össze. A balesetek 23 százaléka az elsőbbségi jog megsértése miatt, 16 százaléka pedig a kanyarodási szabályok megszegése miatt történt.

A közúti balesetek több mint felét (57 százalékát) a személygépkocsi-vezetők okozták. A tehergépkocsi-vezetők a balesetek 9 százalékának, az autóbusz-vezetők továbbra is a balesetek 1 százalékának az okozásáért voltak felelősek. A statisztikák szerint a balesetet okozóknál nőtt a kerékpárosok aránya, elérte a 14 százalékot.

A rendőrség szerint hosszú évek tapasztalata alapján augusztusban és júliusban történik a legtöbb közlekedési baleset, ez a rendőrség szerint összefügg a zsúfolt utakkal, a szabadságolásokkal, az idegenforgalmi főszezonnal, valamint a kánikulával.

A harmadik legveszélyesebb hónap az október – olvasható a police.hu-n.

Forrás: MTI  (bkdi \ bki \ blz)
.

(Ezt a cikket 299 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!