Üzemanyagár-összehasonlító szolgáltatást indított a német versenyhivatal

Németországban az autósok hosszas keresgélés nélkül megtudhatják, hogy melyik töltőállomáson adják a legolcsóbban az üzemanyagot a környéken egy ár-összehasonlító szolgáltatás segítségével, amelyet csütörtökön indított el a versenyhivatal.

A szolgáltatást akár okostelefonra vagy navigációs rendszerre telepített alkalmazással is lehet használni, és egyelőre 13 ezer töltőállomás árairól lehet vele tájékozódni. A rendszert a decemberig tartó próbaüzem alatt továbbfejlesztik, és végül mind a 14 500 németországi töltőállomás adatait tartalmazza majd.

A versenyhivatal elnöke, Andreas Mundt szerint a szolgáltatás révén „fegyveregyenlőség” alakul ki a fogyasztók és az üzemanyag-forgalmazók között. Fogyasztóvédők becslése szerint az autósok évente átlagosan 60 eurót takaríthatnak meg az ár-összehasonlító alkalmazással.

A szolgáltatást a versenyhivatal új szervezeti egysége, az úgynevezett üzemanyagpiac-átláthatósági hatóság működteti. A kutak üzemeltetői az árváltozásokat öt percen belül kötelesek jelenteni a hivatalnak, amely a beérkező adatok alapján folyamatosan frissíti a rendszert.

A németországi töltőállomásokon az üzemanyagárak rendszerint naponta többször változnak, és mindig azokban az időszakokban emelkednek, amikor a legtöbben tankolnak. A napon belüli árkülönbség elérheti a 30 centet. Fogyasztóvédők és a nagy hálózatokhoz nem tartozó, független töltőállomások üzemeltetői régóta vádolják a piacot uraló nagy cégeket azzal, hogy visszaélnek erőfölényükkel és a világpiaci folyamatokkal nem indokolható árképzési gyakorlatot folytatnak.

A versenyhatóság egy 2011-es vizsgálatában megállapította, hogy az üzemanyagpiac oligopollá vált, a töltőállomás-hálózatokat üzemeltető multinacionális óriásvállalatok óramű pontossággal igazítják egymáshoz áraikat, és nincs számottevő verseny közöttük. Ennek a fogyasztók számára kedvezőtlen helyzetnek a megváltoztatása céljával hozták létre a piaci átláthatóság felett őrködő hivatalt, és vezették be az árváltozás-bejelentési kötelezettséget.

Forrás: MTI  (pbm \ gpp \ gkp)
.

(Ezt a cikket 237 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?