Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek Közút

Forgalmi rend változás az M0 autóút déli szakaszán

A hétvégén új, az 51. sz. főút és az M5-ös autópálya közötti szakasszal bővül az M0 autóút déli szektora, ezért az arra közlekedőknek forgalmi rend változásokra kell számítaniuk.

Közlekedési csomópont M-0-as és a 51-es főút talalkozasanal Dunaharasztinal ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
Közlekedési csomópont M0-ás és az 51-es főút találkozásánál Dunaharasztinál
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

Az M0 autóút déli szektorában, az M5-ös autópálya felé vezető oldalon elkészült az 51. sz. főút és az M5-ös autópálya közötti új, 2×3 forgalmi sávos (+ üzemi sáv) betonburkolatú pályaszakasz. A 24. és 30. km szelvények közötti szakasz átadására 2013. augusztus 31-én, szombaton a délutáni órákban, várhatóan 14 és 15 óra között kerül sor. Ezért szombaton, a forgalomba helyezés napján ideiglenes forgalomkorlátozásokra kell számítani a szakasz végpontjainál, sőt néhány percig a főpálya forgalmának lassítására is fel kell készülniük az arra közlekedőknek.

Az új szakaszon három csomópont található az 51. és 5. sz. főútnál, valamint az M5-ös autópályánál. A forgalomba helyezést követően az M0 korábbi nyomvonala az 51. sz. főút és a soroksári csomópont között (24-28. kmsz.) M51 néven autóútként fog üzemelni.

Az új szakasz átadásával az M0 déli szektorának csaknem teljes hosszán – az M7-es autópályától az M5-ös autópályáig – 3 sávon haladhat a forgalom az M5-ös autópálya irányába. Az M1-es autópálya felé vezető oldalon a kibővített szakasz átadására várhatóan szeptemberben kerül sor, mivel a Csepel-szigeti részen még tart a régi pályatest új forgalmi rendnek megfelelő átépítése.

A fejlesztéseknek köszönhetően a jövőben az M0 autóút déli szektorában jelentősen csökkenni fog a torlódások és balesetek kialakulásának veszélye, valamint rövidebb menetidőkkel lehet számolni. A nagyobb útkapacitás és az esetlegesen meghibásodott járművek félreállási lehetősége miatt forgalmi okból lényegesen kevesebb torlódás fog kialakulni. Az új nyomvonalnak köszönhetően a jelentős tranzitforgalom pedig el fogja kerülni a baleseti gócpontként számon tartott soroksári csomópontot.

A minden járműkategória számára díjmentesen használható szakaszon az üzemeltetési feladatokat az Állami Autópálya Kezelő Zrt. Szigetszentmiklósi Autópálya Mérnöksége látja el. A 3,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművekre vonatkozó HU-GO megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer útvonaltervezője az átadást követően már figyelembe veszi az új szakaszt a viszonylati jeggyel történő fizetésnél. Azok a fuvarozók, akik regisztrált felhasználóként erre az útvonalra korábban váltották meg viszonylati jegyüket, ők a korábban megváltott, de még fel nem használt viszonylati jegyükkel az új szakasz érintésével szabályosan tudnak közlekedni.

Forrás: Állami Autópálya Kezelő Zrt.
.

(Ezt a cikket 755 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .