Ajánlatok Hírek Közlekedéssel kapcsolatos hírek

Mire számíthatunk idén szeptembertől az utakon?

Az őszi hónapok beköszöntével minden évben látványosan megnövekszik a közúti forgalom, amely különösen a fővárosban komoly dugókat és torlódásokat eredményez. Elsősorban az iskolakezdés és a nyári szabadságok vége miatt ilyenkor szinte egyik napról a másikra telnek meg az utak. A közlekedési adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic Kft. szakértője szerint idén szeptemberben is akár 25 %-kal többen közlekedhetnek az utakon, mint a nyári időszakban, ezért érdemes előre felkészülni erre a helyzetre, és tudatosan alkalmazkodni a megváltozott szituációhoz.

Szeptember jellemzően az iskolakezdés és a munkába való visszatérés időszaka. Közlekedési szempontból mindez azt jelenti, hogy az eddig szellős belvárosi utcák újra megtelnek reggelente munkába, iskolába igyekvő autósokkal, amely jelentősen megnöveli a közlekedési dugók kialakulásának esélyét. Mivel az iskolákban, és a munkahelyek többségében is majdnem azonos időben (8-9 óra) között kezdődik a nap, így sokan kénytelenek egyszerre araszolni az utakon. Ebben az időszakban ezért gyakran alakul ki forgalomlassulás, torlódás és az sem ritka, hogy egy-egy útszakaszon órákra „beáll” a forgalom. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy ősszel gyakoribbak az esős, borús napok, ilyenkor a szokásosnál többen ülnek autóba, mindez pedig tovább lassítja a forgalmat. Ugyanakkor veszélyesebbé is válik a közlekedés, mivel a sofőrök gyakran bizonytalanabbak a megváltozott útviszonyok és az új forgalmi helyzet miatt.

„A WebEye Magyarország – amely hozzánk hasonlóan a Lamda-Com vállalatcsoporthoz tartozik – telematikai rendszerek segítségével gyűjti a közlekedési adatokat már évek óta. Az így kapott adatokat elemezve azt tapasztaljuk, hogy a legforgalmasabb útszakaszok egyértelműen az autópálya bekötő utak, valamint a 11-es,31-es és 50-es főutak. Emellett valós idejű dugótérképeinken leggyakrabban a BAH csomópontnál, valamint a Móricz Zsigmond körtér környékén láthatóak komolyabb torlódások – főleg a reggeli és késő délutáni órákban” – mondta el Szvétek Ferenc, a Best Way Traffic szakértője.

Mit tehetünk azért, hogy elkerüljük a reggeli csúcsforgalomban való várakozást?

Körültekintően tervezzük meg az útvonalat – gyakran előfordul, hogy a munkahely vagy az iskola felé vezető legrövidebb út egyben a legforgalmasabb is, így időspórolás helyett éppen egy dugóban kötünk ki. Érdemes indulás előtt ezt a szempontot is figyelembe véve megtervezni az útvonalat: egy olyan GPS berendezés, mely az aktuális forgalmi helyzeteket is elemzi, sokat segíthet a forgalmas, torlódásra hajlamos útszakaszok elkerülésében.

Számoljunk rá néhány percet a reggeli munkába érkezésre – általánosságban elmondható, hogy ebben az időszakban célszerű 20-30 perccel korábban elindulni reggelente. Így amellett, hogy nagyobb eséllyel kerülhetőek el a torlódások, ha dugóba is kerülünk, nem fogunk elkésni emiatt.

Válasszuk meg az optimális vezetési stílust – a dugók kialakulását több tényező befolyásolja, ezek egyike a vezetői stílus. Érdemes kerülni az olyan tipikus hibákat, mint a hirtelen fékezések, a gyakori sávváltás és a követési távolság be nem tartása, hiszen ezek előbb a forgalom akadozásához, majd leállásához vezetnek. Egyenletes fékezéssel és sebességtartással nem csak a dugók kialakulásának esélyét csökkenthetjük, de az üzemanyaggal is spórolunk.

Szerencsére vannak azonban pozitív irányba ható tényezők is, amelyek valamelyest ellensúlyozzák a szeptemberi csúcsforgalmat. Ilyen például a turistaforgalom csökkenése, amely a nyári időszak végeztével gyakorlatilag elenyésző. A nagyobb felújítások és útépítések is jellemzően véget érnek augusztusban, így ezek szeptemberben már nem lassítják a forgalmat.

„Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondható, hogy idén is várhatóak nagy dugók a szeptemberi iskolakezdés környékén. Ilyenkor általában szükség van néhány hétre, amíg a sofőrök hozzászoknak a megváltozott körülményekhez, és ismét kialakítják a napi közlekedési rutint. Így előreláthatólag októberre a forgalom is vissza fog állni a rendes kerékvágásba” – mondta el a szakértő.

Best Way Traffic Kft.
A Best Way Traffic Kft. azzal a céllal alakult, hogy a budapesti és a bekötő utakat rendszerint használó autósok számára megteremtse a legjobb választás lehetőségét forgalomsűrűség szempontjából, egy webalapú szolgáltatással. Több éves fejlesztésük eredményeként, egy jól működő, felhasználóbarát valós idejű dugófigyelő rendszert alakítottak ki, amely mind a nagyobb logisztikai cégek, mind pedig a kis- és nagyvállalatok, illetve a lakosság számára hasznos adatokkal szolgál. A Best Way a közlekedésinformatikai megoldásaival Európa 14 országában jelenlevő, magyar tulajdonú Lambda-Com Csoport tagja.

Bővebb információ: http://www.bestway.hu/
.

(Ezt a cikket 271 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .