Mentési gyakorlatra készülnek Zalában az M70-es autóúton

Legalább 110 résztvevővel zajló, mikrobusz és veszélyes anyagot szállító kamion ütközését imitáló mentési gyakorlatot terveznek az M70-es autóúton – jelentette be a Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke csütörtökön Zalaegerszegen.

MTI Fotó: Mihádák Zoltán
Illusztráció – Veszélyes anyagot szállító kamion éles mentése egy korábbi balesetnél az M0-ás autóúton. MTI Fotó: Mihádák Zoltán

Rigó Csaba Zala megyei kormánymegbízott a bizottság ülését követő sajtótájékoztatón elmondta: a komplex mentési gyakorlatot november elején, Letenyéhez közel, egy olyan útszakaszon tervezik végrehajtani, ahol a járműforgalmat nem zavarják. A forgatókönyv szerint egy veszélyes anyagot szállító kamion és egy mikrobusz sok sérülttel járó ütközését szimulálják, amelyhez mentőhelikopterre, mentőautókra, illetve több kórház részvételére van szükség.

A komplex gyakorlat keretében a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara újraélesztési, mentési bemutatót is tart, de a védelmi bizottság a határ közelsége miatt horvát és szlovén partnereit is meghívja.

A kormánymegbízott a védelmi bizottság elnökeként arról is beszámolt, hogy a tavaszi áradás kapcsán meghallgatták Gál Róbertnek, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatójának beszámolóját a Principális-csatornán azóta elvégzett medertisztítási munkálatokról. Mint elhangzott: az élővilágra tekintettel nyáron közmunkások részvételével csak kézi erővel tudtak meder- és ároktisztítást végezni, ősszel folytatódhat géppel is a munka.

Mindez azonban nem jelent végleges megoldást, ezért mintegy kilenc kilométer hosszan kétoldali medertisztítást is terveznek – amelynek 180-200 millió forintos költségét Új Széchenyi Terves forrásból remélik előteremteni -, de szükség lesz Nagykanizsán az egykori gát újraépítésére is. Ez utóbbi a város önkormányzatának feladata lesz.

Rigó Csaba azt mondta: az eddig elvégzett munkákkal nem volt teljes mértékben elégedett, ezért arról határoztak, hogy két héten belül az érintettek részvételével bejárást tartanak a Principálisnál és intézkedési tervet határoznak meg a feladatok ütemezésével.

A kormánymegbízott a védelmi bizottsági ülés témáit ismertetve elmondta azt is: az országban elsőként június 30-ig Zalában minden járásban megalakultak az önkéntes mentőszervezetek. A bizottság ezen túlmenően a megye új veszélyelhárítási tervét is elfogadta, amelyet egyebek mellett az árvíz- vagy belvízveszélyes területekre, az estleges zord időjárási körülményekre és a kiemelt veszélyességű üzemekre vonatkozóan aktualizáltak.

Forrás: MTI  (blb \ bhi)
.

(Ezt a cikket 245 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!