Gazdaság Hírek Közút

Befejeződött a Nagyhegyesi út teljes körű rekonstrukciója Hajdú-Bihar megyében

Az Új Széchenyi Terv keretében újabb forgalmas, erősen leromlott állapotú, mellékút újulhatott meg Hajdú-Bihar megyében. A projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt. mintegy 1,63 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre a Balmazújváros-Hajdúszoboszló összekötő út 11,1 kilométeres szakaszán.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

2013-ban az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében országosan több mint 660 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg több mint 87 milliárd forintnyi, az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatásból. Az országos programon belül Hajdú-Bihar megyében idén közel 39 kilométernyi út felújítására van lehetősége a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, összesen 5 milliárd forint értékben.

A Balmazújváros-Hajdúszoboszló összekötő út 11,1 kilométeres szakaszának teljes körű útfelújítása az Új Széchenyi Terv támogatásának köszönhetően összesen 1,63 milliárd forintos forrásból valósult meg. Ez az útszakasz korábban Hajdú-Bihar megye egyik legrosszabb állapotban lévő szakasza volt, így egy nagyon komplex, teljes körű útfelújítást valósított meg beruházóként a Magyar Közút Nonprofit Zrt. ezen a szakaszon. A közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelező többek között a szükséges helyeken elvégezte a pályaszerkezet cserét, a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát, valamint további buszöblök kiépítését is. A beruházás során 26 000 köbméternyi talajt mozgattak meg, 5600 köbméternyi cementes stabilizálót használta fel, 6000 köbméternyi aszfalt alap-, kötő- és kopóréteget, valamint 3300 köbméternyi mészkőzúzalékot építettek be. Összehasonlításképpen csak ebben a beruházás során több aszfaltot épített be a kivitelező, mint amennyi kátyúzó anyagot használt fel idén a Magyar Közút Nonprofit Zrt. négy Hajdú-Bihar megyei üzemmérnöksége.

A sikeres projektzárást követő 5 éven át a felújított útszakasz kiemelt figyelmet élvez mind az üzemeltető, mind az uniós források felhasználását ellenőrző szervezetek által. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. bízik abban, hogy a gondozásában megújult országos közút minden közlekedő megelégedésére szolgál majd, a régióban betölti a neki szánt szerepet, biztosítva ezzel a térségi központok, óvodák, iskolák, munkahelyek, intézmények gyorsabb, biztonságosabb és kényelmesebb elérését.

A beruházás megvalósulásával a Magyar Közút Nonprofit Zrt. számításai szerint Hajdúszoboszló és Nagyhegyes lakosai, vagyis közvetlenül több tízezer ember utazáskényelmi és forgalombiztonsági feltételeiben következett be pozitív változás.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs főosztály
.

(Ezt a cikket 229 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .