Használatlanok a magyar-román határt átszelő, közelmúltban épített utak

Románia schengeni csatlakozásának késése miatt nagyrészt csak a földekre tartó mezőgazdasági gépek használják a magyar-román határon évekkel ezelőtt megépített utakat – írja csütörtöki számában a Krónika erdélyi magyar napilap.

2443-legi-hatarszemle-a-magyar-roman-hataron-a-hatarra-vezeto-uj-ut
A magyar-román határhoz vezető új út – ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

Mint a lap felidézte, több, a határt átszelő út megépítéséhez nyertek az Európai Unió Román-Magyar Határon Átívelő Együttműködési Programja keretében pénzt az önkormányzatok. Az utak egy része megépült, másik része építés alatt áll, ezeken azonban a törvény szerint tiltott a határátlépés.

Szatmár megyében elkészült a Szamos bal parti töltésén egy kerékpárút, amely Szatmárnémetit köti össze Csengerrel. Építés alatt áll továbbá egy másik bicikliút is, amely Túrterebes és Magosliget között teremt közvetlen kapcsolatot. Az autóutak közül a Szaniszlót (Sanislau) Ömböllyel összekötő a leghosszabb – itt 11 kilométeren aszfaltoznak egy olyan utat, melyet a második világháború vége óta nem használtak. Elkészült továbbá a Szárazberket (Bercu) Garbolccal összekötő út – itt mindössze néhány tíz méter nincs befejezve. Még egy közútra megvan a pénz – ez Kispeleskét (Pelisor) köti majd össze Zajtával.

Bihar megyében Érsemlyén (Simian) és Bagamér, valamint a Körösszeg (Cheresig) és Körösnagyharsány közötti szakaszt építették újra, épp csak az az 50-100 méteres határszakasz nincs leaszfaltozva, amely összekötné Romániát Magyarországgal. Dolgoznak az útépítők a Félegyháza (Rosiori) és Pocsaj közötti úton is.

Pataki Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora, a Szatmár megyei önkormányzat pályázati irodájának korábbi vezetője azért tartotta fontosnak az útépítéseket, mert Románia schengeni csatlakozásával a határ menti falvak már nem lesznek „zsáktelepülések”. „Megindulhat a tranzitforgalom, átjárhatnak a gazdálkodók piacolni, illetve sokkal könnyebbé válik a munkaerő-áramlás, ami kedvezően befolyásolná helyi szinten a gazdasági folyamatokat” – magyarázta a szenátor, aki szerint Románia várhatóan 2014-ben csatlakozhat a schengeni övezethez.

Forrás: MTI  (kga \ kti \ gpp \ bsa)
.

(Ezt a cikket 344 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?