Egyéb Hírek

Augusztus 20. – A magyar állam alapítására emlékeznek országszerte

A magyar állam alapítására, Szent István királyra emlékeznek ma szerte az országban. Az Együtt az ország címmel meghirdetett idei állami ünnepségek különlegessége, hogy nemcsak Budapesten, hanem számos Balaton-parti városban is tartanak rendezvényeket, koncerteket és tűzijátékokat. A programokra több százezer vendéget várnak határon innenről és túlról.

tuzijatekAz ünnepség reggel 9 órakor a Hősök terén kezdődik katonai tiszteletadással Magyarország lobogója előtt. A tisztavatáson Áder János köztársasági elnök és Hende Csaba honvédelmi miniszter mond beszédet.

Augusztus 20. alkalmából adják át a Magyar Szent István Rend kitüntetést a közjogi méltóságok jelenlétében, a Sándor-palotában. A legmagasabb állami kitüntetés a Magyarország érdekében tett legkiemelkedőbb, különleges érdemek, kimagasló életművek, nemzetközi téren szerzett jelentős értékek elismerését fejezi ki.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár Külhoni Magyarságért-díjakat ad át a Magyarság Házában.

Tarlós István főpolgármester avatóbeszédet mond a Szent István ünnepe Csepelen elnevezésű rendezvényen, az Ősi elődeink című szoborkompozíció leleplezésén.

Az érdeklődőket családi programok várják a Clark Ádám téren és a Mesterségek Ünnepének is helyet adó budai Várban.

A közmédia az idén is közvetíti az ünnepi eseményeket, ugyanakkor a hagyományos programok mellett egyebek mellett beszámolnak majd arról, mi történik a balatoni helyszíneken, valamint Budapesten, a Lánchíd mellett felállított szabadtéri színpadon.

Az ünnepi szentmise délután öt órakor kezdődik a budapesti Szent István-bazilika előtt, a szertartás pedig a Szent Jobb-körmenettel zárul. A liturgiát Erdő Péter bíboros, prímás, esztergomi-budapesti érsek, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke vezeti, szentbeszédet mond Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi megyés püspök.

A hagyományos budapesti tűzijáték este kilenc órakor kezdődik. A rakétákat három uszályról, valamint a Lánchídról lövik majd fel. Az idén azonban – ugyanabban az időben – nemcsak Budapesten, hanem hat Balaton-parti településen is tartanak tűzijátékot.

Rendhagyó módon az idei budapesti tűzijátékkal nem érnek véget a programok. Este tíz órakor a Naphegy lábánál, a Dózsa György téren ingyenes Ákos-koncert kezdődik.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) azt közölte, felkészültek a várható tömegekre, több járat menetidejét is meghosszabbítják, sűrítik, az utolsó metrószerelvények pedig hajnali negyed 2-kor indulnak a Deák tértől.

Ünnepségeket tartanak több budapesti kerületben valamint több városban, például Debrecenben, Gyulán, Keszthelyen, Miskolcon, Nyíregyházán, Sopronban, Szegeden, Szombathelyen és Zalaegerszegen is.

Forrás: MTI  (bvz \ bvgy \ ez \ ppd)
.

(Ezt a cikket 206 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Ads Blocker Detected!!!

We have detected that you are using extensions to block ads. Please support us by disabling these ads blocker.

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock