A Fordnál elkészült a hétmilliomodik Transit: ha az eddig gyártott összes Transit-ot egymás mögé állítanánk, a kocsisor oda-vissza kitöltené a London-Sydney távolságot. Jövőre a Ford első ízben kezdi meg a Transit észak-amerikai gyártását és árusítását, hat kontinens 118 piacára terjesztve ki ezzel az értékesítést; a tervek szerint 2016-ig évente 400.000 Transit talál majd gazdára, ami annyit jelent, hogy 80 másodpercenként adnak majd el egy ilyen modellt. A vadonatúj Transit értékesítése várhatóan 2014-ben kezdődik Európában.

Illusztráció – Fotó: Ford

A Ford bejelentette, hogy elkészült a hétmilliomodik Transit: a népszerű haszonjármű 1965-ben jelent meg Európában, s azóta hat kontinens 118 piacán kapható. Ha az eddig gyártott összes Transit-it egymás mögé állítanánk, a hétmillió Transitból álló kocsisor oda-vissza kitöltené a London-Sydney távolságot.*

A jelentős eseményt a vállalat a kínai Nanchangban megnyitott Transit-összeszerelő üzemben ünnepelte: az eseményen Alan Mulally, a Ford elnök-vezérigazgatója is részt vett. A Jiangling Xiaolan üzem a Ford stratégiai partnere, a Jiangling Motor Corp. (JMC) 300 millió dolláros befektetéssel létesült, s a létesítmény JMC- és Ford-márkájú autókat gyárt majd az egyre növekvő kínai piac számára.

“A Ford Transit emberek millióinak életében és munkájában játszik fontos szerepet.” – mondta beszédében Mulally. “Ezek az autók viszik a munkásokat az építkezésre, fontos csomagokat szállítanak, betegekkel száguldanak a kórházakba… Az emberek a világ minden táján számíthatnak arra, hogy a Ford Transit a legkülönfélébb feladatokra is készen áll.”

A legelső űrséta évében született Transit azonnal jelentős hatást gyakorolt az autópiacra, hiszen praktikus eszközt jelentett Európa gyorsan növekvő gazdasági környezetében. Azóta a Ford a karosszéria- és modellváltozatok széles kínálatát fejlesztette ki az áruszállítótól kezdve a billenős felépítményen vagy a lakóautón át az egészen letaglózó egyedi megoldásokig, amilyen például a Cosworth V8-as Supervan is volt. A vadonatúj, kéttonnás Transit várhatóan 2014 tavaszán mutatkozik majd be az európai piacokon, s ezzel az újratervezett és kibővített modellcsalád élére lép. Az európai kínálat jelenlegi tagjai az a 2013-as ’Év Haszongépjármű’ díjat is elnyert Transit Custom amely egyben , az első 5 csillagos Euro NCAP minősítést elnyerő haszongépjármű, valamint a Transit Connect és a Transit Courier.

Miután 1976-ban elkészült az egymilliomodik Transit, a gyártás igen gyorsan felpörgött: a következő milliós határokat 1985-ben, 1994-ben, 2000-ben, 2005-ben és 2010-ben lépte át a modellsorozat.

Stephen Coenen Ford-márkakereskedő 1965-ben született – pontosan abban az évben, amikor az első Transit legördült a gyártósorról. Ő vezeti most az édesapja által tíz évvel azelőtt alapított Auto-Center Walter Coenen kereskedést a németországi Mönchengladbach-ban.

“Szó szerint a Transittal együtt nőttem fel, így hát családtagnak érzem ezt a modellt – mint ahogy mindazok családtagjának is, akik az évtizedek során újra meg újra visszatértek az autószalonunkba, hogy megvegyék következő Transitjukat.” – meséli Coenen. “Sok vásárlónk kisvállalkozó, akiknek olyan haszonjármű kell, ami üzletemberként ugyanolyan jó választásnak tűnik, mint sofőrként.”

“A Ford Transit továbbra is olyan autó lesz, ami továbbra is új meg új innovációkkal nyújt nagyobb használati értéket és alacsonyabb fenntartási költséget – és olyan autó, amelynél mindig számíthatunk arra, hogy megbízhatóan és biztonságban célba ér.” – fogalmaz Mulally.

Illusztráció – Fotó: Ford

A Transit gyártása először 1997-ben kezdődött meg Európán kívül is a kínai Nanchangban és a vietnami Hai Duongban. Az új Jiangling Xiaolan üzemmel a JMC éves haszonjármű-termelése több mint kétszeresére, az eddigi 245 ezerről 545 ezer darabra nő. A Ford Transit modellt a kínai piacra gyártó üzemben a Fordnak 30 százalékos részesedése van. A Transit gyártásában és értékesítésében újabb jelentős előrelépést jelent majd, amikor 2014 közepén a vadonatúj Transit első ízben jelenik meg Észak-Amerikában. Az észak-amerikai Transit gyártásának helyszíne Kansas City lesz. A Ford tervei szerint 2016-ig évente több mint 400.000 egy- és kéttonnás Transit talál majd gazdára, ami annyit jelent, hogy 80 másodpercenként adnak el egy ilyen modellt.

A vadonatúj kéttonnás Ford Transit várhatóan 2014 tavaszán jelenik majd meg, új szintre emelve a közepes haszonjárművek képességeit és sokoldalúságát; az átfogó karosszéria- és modellkínálattal érkező Transit kategóriaelső szállítási kapacitást és fenntartási költségeket, valamint kivételes tartósságot kínál. Európában a 2014-es év közepére a kéttonnás Transit és az egytonnás Transit Custom lesz az átalakított és négytagúra bővített Transit-kínálat két zászlóshajója. A modellcsaládban megtalálható még az 550-1000 kilogramm teherbírású Transit Connect és a kompakt, 660 kilogramm maximális teherbírású Transit Courier.

“A Ford Transit múltjánál csak a jövője fényesebb.” – teszi hozzá Mulally. “Átléptük a hihetetlennek tűnő hétmilliós határt, és továbbra is arra koncentrálunk, hogy a Transit minél több vásárló munkájában jelentsen haszon segítséget.”

A Transitban jelent meg számos olyan műszaki innováció, amelyek révén nőtt a haszonjárművek teljesítménye, komfortja és biztonsága. Ilyen újítás volt például az oldalsó ajtó, a halogén fényszóró, a radiál gumiabroncs, a közvetlen befecskendezéses dízel motortechnológia, a biztonságos zárrendszer és a széria blokkolásgátló fékrendszer bevezetése.

* A hétmillió Ford Transitból álló kocsisor hosszát úgy számolták ki, hogy egy jármű átlagos hosszúságát 5 méteresnek vették. A London-Sydney légiút távolsága mintegy 17.000 km (10.500 mérföld).

Forrás: Ford
.

(Ezt a cikket 277 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?