Hírek KamionStop Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Szervezetek hírei

Augusztusi közlekedési korlátozások Magyarországon

MKFE-kor-logoMagyarországon a kamionstop, azaz a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedési korlátozása — mind belföldeseknek, mind pedig nemzetköziseknek — szombatonként már 15:00 órakor elkezdődik, és vasárnaponként 22:00 óráig tart. (Kivétel Szent István ünnepe, melyre alább részletesen kitérünk.) Az államhatártól a telephelyig való hazagurulás feltételeit szintén lejjebb taglaljuk.

Nehéz tehergépjárművekkel tehát hazánk útjain augusztusban közlekedni tilos:

2013. augusztus 3. (szombat) 15:00 órától » augusztus 4. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. augusztus 10. (szombat) 15:00 órától » augusztus 11. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. augusztus 17. (szombat) 15:00 órától » augusztus 18. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. augusztus 19. (hétfő) 22:00 órától » augusztus 20. (kedd) 22:00 óráig

2013. augusztus 24. (szombat) 15:00 órától » augusztus 25. (vasárnap) 22:00 óráig

2013. augusztus 31. (szombat) 15:00 órától » szeptember 1. (vasárnap) 22:00 óráig

MAGYAR KAMIONSTOP – FONTOS TUDNIVALÓK! Mint minden évben, így idén július 1-jén is kezdetét vette Magyarországon a kamionstop nyári rendje, mely júliusban és augusztusban tart! Ez annyit tesz, hogy a 7,5 t össztömeg feletti tehergépjárműveknek és járműszerelvényeknek júliusban és augusztusban szombatonként már 15:00 órakor meg kell állniuk.

HOGYAN LEHET HAZAGURULNI A TELEPHELYIG? A külföldről hazatérő nehéz-tehergépjárművek az államhatártól a magyarországi telephelyig vagy az első lerakóhelyig „elgurulhatnak” kamionstop ideje alatt is júliusban és augusztusban, de nem vehetik igénybe a 190/2008-as kormányrendelet 3. mellékletében felsorolt utakat.

KIVÉTELEK MAGYARORSZÁGON. A közlekedési korlátozás alól mentesülők körét a 190/2008-as kormányrendelet rögzíti, melyet megtalál honlapunk nyitóoldalán, a nagy képeknél vagy közvetlenül itt:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A0800190.KOR

A kivételek nagy vonalakban a megszokottak: élő állat, friss tej, tejtermék, friss és fagyasztott hús, hústermék, friss pékáru, gyorsan romló élelmiszer, tojás, friss zöldségáru, valamint az ilyen rakományokért üresen közlekedő tehergépkocsik stb. az ország egész területén közlekedhetnek kamionstop alatt (5. § 1. bek.).

Más, kivételes fuvarfeladatokat végző járművek (mint pl. a lakossági költöztetés, postai levél- és csomagszállítás, kulturális és sportrendezvények kiszolgálása stb.) júliusban és augusztusban szintén mentesülnek ugyan a kamionstop alól, de csak akkor, ha nem veszik igénybe a rendelet 3. mellékletében meghatározott útvonalakat (5. § 2. bek.).

MIT KELL TUDNI A HŐSÉGRIADÓRÓL? A tehergépjárművek vezetőinek fontos tudnivaló, hogy Magyarországon a hőségriadó önmagában még nem jelenti automatikusan a kamionstop feloldását, mivel a közlekedési korlátozás feloldásáról csak a szakminiszter dönthet. Ha ez megtörténne, — a jogszabály szerint — a miniszternek tájékoztatnia kell az elektronikus médiumokat. Ha tehát a kamionstopot a nyár bármely hétvégéjén hőségriasztás miatt netán feloldják, azt általában a Kossuth Rádió óránkénti híradásaiból vagy bármely más, nagyobb hírcsatorna révén azonnal meg lehet tudni.

Forrás: www.mkfe.hu – A SZOLGÁLTATÓ ÉRDEKVÉDELEM

(Ezt a cikket 929 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .