Gazdaság Hírek Közút

Hamarosan megkezdődhet a Miskolcot északról elkerülő út építése

Kiemelt, nagy projektként kezeli a kormány a Miskolcot északról elkerülő út építését, a beruházás költségét több, mint 10 milliárd forinttal emelte meg a kabinet – olvasható a Magyar Közlöny legutóbbi számában.

autopalya-aszfaltA Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. áprilisban közölte az MTI-vel, hogy a 12 milliárd forintba kerülő beruházás az Új Széchenyi Terv keretében a Közlekedés Operatív Program részeként valósul meg 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrásból, a 450 milliárd forint értékű infrastrukturális program részeként.

A tervezett, csaknem hat kilométer hosszúságú út az M30-as autópálya végcsomópontjától indulva kerüli meg Miskolcot. A szakasz egyebek mellett tartalmaz egy Sajó-hidat és egy csomópontot autópálya-felüljáróval, valamint négy földútcsatlakozást is.

A tervezéskor a társaság kiemelt figyelmet fordított az árvízvédelemre, a megépülő elkerülő és a kapcsolódó műtárgyak segítségével a térség teljes körű árvízvédelme biztosított lesz. A közeli Arnótnál egy gátrendszert építenek ki, az árvizek levezetésére a Csorba-tó északi sarkától egészen a Sajóig pedig egy 4500 méter hosszú és 120-160 méter széles árok is épül.

A 2010-es árvíz egyik oka a nyugat-kelet irányban meglévő 3-as számú főút elhelyezkedése volt, ezért ennek áthelyezését az M30 körforgalomtól a Kis-Sajó hídig úgy oldja meg a NIF, hogy a megépítendő árok fölé egy 130 méter nyílású hidat építenek.

A NIF az MTI érdeklődésére azt közölte: a kivitelezés közbeszerzési eljárásának eredményéről várhatóan a jövő héten születik döntés, és akkor adnak tájékoztatást arról is, hogy a kormány által 10 milliárd forinttal megemelt támogatásnak köszönhetően mennyiben módosul a projekt.

Az út építését a tervek szerint még ezen a nyáron megkezdenék, és 2014 végére fejeznék be.

Forrás: MTI  (biy \ gpp \ ksy)
.

(Ezt a cikket 187 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .