Zömében uniós pénzből épül meg az erdélyi Torda-Szászsebes autópálya

Zömében európai uniós pénzekből építik meg Erdélyben a Torda és Szászsebes közötti 70 kilométeres autópályaszakaszt, amely a tervezett észak-erdélyi és a dél-erdélyi pályát köti majd össze.

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A román hatóságok most hirdették meg a 70 kilométer hosszú autópálya versenytárgyalását – adta hírül hétfőn az Agerpres és a Mediafax román hírügynökség.

A négy szakaszra tagolt autópálya a tervek szerint 2,481 milliárd lejbe (560 millió euró, mintegy 165 milliárd forint) kerül, és 2016-ig kell megépíteni, Romániának ugyanis sikerült beemelnie ezt az autópályatervet a 2007-2014-es EU költségvetési ciklusba. Így a költségek 85 százaléka uniós pénzekből származik, a többi 15 százalékot kell a román államnak biztosítania.

A nyílt versenytárgyaláson a legalacsonyabb árat ajánló építtetőt vagy építtetőket fogják nyertessé nyilvánítani. A munkálatok kivitelezésére szeptember 12-éig lehet pályázatot benyújtani.

A 415 kilométer hosszúra tervezett észak-erdélyi autópályából egyelőre 52 kilométer készült el a Kolozs megyei Gyalu (Gilau) és Torda (Turda) között, a többi kivitelezésére nincs határidő, miután a román kormány felbontotta az autópálya megépítésére vonatkozó szerződést az amerikai Bechtel vállalattal.

A IV. európai közlekedési folyosó nyomvonalán haladó dél-erdélyi autópálya több szakasza épülőfélben van, ennek finanszírozása zömében szintén uniós pénzekből biztosított.

Forrás: MTI  (kbu \ hbl \ guz \ ppd)
.

(Ezt a cikket 175 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?