E-útdíj – MÁSZ: a szállítók teljesen áthárítják a többletterhet

Illusztráció - Állatszállító kamion halad az esőben. - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu

Az e-útdíj miatt keletkezett többletköltséget az elmúlt hetek tapasztalatai szerint a fuvarozók teljes egészében áthárítják a szállítás megrendelőjére, azaz a termelőre, feldolgozóra vagy kereskedőre – közölte a Magyar Állattenyésztők Szövetsége (MÁSZ) az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében. Ez a többletteher a szállítási díj harmadát teszi ki az adataik szerint.

eloallat-szallito-kamion

A MÁSZ rámutat, hogy a korábbi ígéretek és szakmai háttérmunka ellenére az e-útdíjról szóló kormányrendeletben nem kaptak kedvezményt sem az állattenyésztők, sem a feldolgozók, és emiatt újabb, a versenyképességet rontó, önköltségnövelő teherrel kell megküzdeniük.

Megjegyzik: a Nemzeti Közútkezelő ugyanakkor azt közölte velük, hogy amennyiben jogszabály-módosítás révén mégis mentesülnének a gazdák a díjfizetés alól, a jelenlegi rendszer ezt nem tudná kezelni.

A MÁSZ kiemeli: a többletteher különösen érzékenyen érinti a sertés- és tejágazatot, ahol heti rendszerességű a beszállítás. Ezért a Magyar Sertéstenyésztők Szövetsége valamennyi tagszervezete nevében azt kéri a kormányzattól, hogy az élőállat és tej szállítása a feldolgozókhoz, illetve a felvásárlókhoz mentesüljön az e-útdíj fizetése alól.

Forrás: MTI  (gcv \ guz \ bpt)

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu
.

(Ezt a cikket 310 alkalommal tekintették meg.)