Stagnált a forgalomba helyezett új autók száma júniusban

Júniusban 4975 új személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon, mindössze 0,4 százalékkal, 19 darabbal többet, mint egy évvel korábban – közölte a DataHouse autópiaci adatszolgáltató kedden az MTI-vel. A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) arra számít, hogy az év egészében 10 százalékkal emelkedhet a forgalomba helyezések száma 2012-höz képest.

img_6137

Az év első hat hónapjában 27 160 új személygépkocsi került forgalomba, 2,2 százalékkal kevesebb, mint az előző év azonos időszakában.

Júniusban 847 új kis haszonjárművet helyeztek forgalomba, ez 17,6 százalékkal elmarad a tavaly júniusban mérttől. A hathavi adatokat vizsgálva kisebb, 13,6 százalékos az elmaradás 2012-höz képest, az idén január-júniusban 4653 új kis haszonjármű állt forgalomba.

A júniusban forgalomba helyezett 314 új nagy haszonjármű 37,2 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. Az első hat hónapban 2035 nagy haszonjármű került forgalomba, ami 3,3 százalékos csökkenés 2012 azonos időszakához képest.

A forgalomba helyezett motorkerékpárok száma júniusban 230 volt, ez 2,5 százalékos csökkenés tavaly júniushoz képest. A féléves adatok viszont 5,8 százalékos emelkedést mutatnak: az idén január-júniusban 1139 új motorkerékpár került forgalomba.

A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) értékelése szerint a személygépjármű piac év elején tapasztalt jelentős visszaesése után márciusban pozitív folyamat indult el, amely lassuló ütemben ugyan, de folytatódott a félév végéig. A személyautók forgalomba helyezésénél félévkor már csak 2,2 százalékos az elmaradás a tavalyi számokhoz képest, és a szövetség arra számít, hogy az év második felére az előre jelzett kismértékű növekedés meg fog valósulni. Az MGE várakozása szerint 2013 egészében 10 százalék körül emelkedhet az új személygépkocsik forgalomba helyezése.

A szövetség a közleményében megjegyzi, hogy a szakma szolgáltatási színvonalának megmaradásához legalább havi 7000 új személyautó forgalomba helyezése szükséges, és e mellett a szervizek kapacitásának jobb kihasználtsága, ettől azonban még nagyon messze van a piac.

A kis haszonjárművek piacán folytatódott a 2012 második félévében megindult zsugorodás. Ennek megfelelően az MGE arra számít, hogy a 2013 végére jelzett 12 ezer haszonjármű forgalomba helyezése nem fog teljesülni, a reális előrejelzés 10 ezer darab körül várható.

A nagy haszonjárművekre vonatkozó előrejelzésén nem változtatott a szövetség, éves szinten továbbra is a januárban kiadott 4400 darabos értékesítési darabszámmal számol.

Forrás: MTI  (egr \ gry \ hgp \ gjé \ guz \ pdm)
.

(Ezt a cikket 292 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?