Horvátország az autópálya-koncessziótól vár többletbevételt

A horvát kormány két-három hét múlva hozza meg végleges döntését az 1050 kilométer kiépített autópálya koncesszióba bocsátásáról – írta szerdán a Vecernji list című horvát lap.

A horvát A1 autópályán
A horvát A1 autópálya

A döntés előtt a kormány tanácsadó cégeket kért fel, hogy tegyenek javaslatokat a terv megvalósíthatóságára. A javaslatok szerint legalább 40-50 évre volna ésszerű koncesszióba adni az autópályákat, amiből az államnak 2,4-3,2 milliárd euró bevétele származna.

A döntés után a kormány felhatalmazná a tanácsadó cégeket, hogy írjanak ki nemzetközi koncessziós pályázatot, amely után a kiválasztási folyamat egyes számítások szerint 12-14 hónapot venne igénybe. Emiatt koncessziós díj csak a jövő évben folyna be az államkasszába.

A befolyó összegből a Horvát Autópályák (HAC) és a Rijeka Autópálya (ARZ) állami cégek a fennálló adóságuk egy részét kívánják törleszteni. Ebben az évben a két társaságnak összesen 447 millió euró hitelt kell visszafizetnie, míg jövőre 868 millió eurót. 2016-ig összesen 2,4 milliárd euró hitelt kell törleszteni a két cégnek – írja elemzésében a horvát lap.

A döntést támadják az illetékes szakszervezetek és más nem kormányzati szervezetek is, amelyek őszre aláírásgyűjtésbe kezdenek egy esetleges népszavazás kiírása érdekében, ha a kormány nem áll el a döntésétől. Mijat Stanic szakszervezeti vezető szerint a koncessziót elnyerő cég meg fogja emelni az útdíjakat, és elbocsátja majd az alkalmazottakat.

A lap idézi az ellenzéki HDZ (Horvát Demokrata Közösség) egyik parlamenti képviselőjét, Goran Maricot, aki szerint ha valaki népszavazás nélkül akarja meghozni a döntést, „az mindjárt mehet is a börtönbe”. Párttársa, Oleg Butkovic szerint Horvátország a szuverenitását vesztené el az autópályák koncesszióba adásával.

Slavko Linic horvát pénzügyminiszter a vádakra válaszolva megjegyezte, hogy egyesek olyan képet akarnak kialakítani, hogy valaki bőröndbe csomagolva elviszi az autópályákat az országból. „Az autópályák az országban maradnak, és senki ne ijedjen meg azoktól, akik cirkuszt csinálnak az ügyből” – idézi a lap a minisztert.

Forrás: MTI  (kaj \ egr \ gkp)
.

(Ezt a cikket 363 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?