Ajánlatok Hírek Közút Útdíj

E-útdíj: Mindenki GPS-t szerel – Csökken a várakozási idő a nyomkövetők beszerzésében

Egyre nő a kereslet a flottakövető cégek szolgáltatása iránt az e-útdíjat fizetők körében. Azonban a beszerelési idő nem nő, sőt csökken, ugyanis a hét elejétől a Magyar Autóklub is bekapcsolódik a munkába. A GPS-berendezések is fejlődnek, a hó közepétől például a tengelyszámot már nemcsak a HU-GO honlapján, hanem a flottakövető berendezésén is változtatni lehet majd.

webbase

Folyamatosan nő a beszerelt fedélzeti eszközök száma – tájékoztatott Szász János, a Secret Control szóvivője. A társaság ügyfeleinek mintegy 40 százaléka már ezt a megoldást használja útdíjfizetésre. A cégnél továbbra is főként a fixen beszerelt, ezáltal nagyobb biztonságot kínáló OBU-k (on board unit) iránt van kereslet, az értékesített fedélzeti egységek mintegy 80 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. A szivargyújtóra csatlakoztatható berendezéseket a kisebb vállalkozások választják, amelyeknek csak néhány járművét érint a használatarányos útdíjfizetés – közölte Szász János.

Várhatóan a hét elejétől a Magyar Autóklub szervizeiben is foglalkoznak a GPS-eszközök beszerelésével, így országszerte már mintegy 80 helyszínen látják majd el ezt a feladatot. A hatalmas kereslet miatt tovább bővítik a hálózatot, és hamarosan szerződést kötnek a Postaautó szervizhálózatával is, így többtucat újabb helyszínen szolgálják majd ki a fuvarozókat – tette hozzá a vezető.

A növekvő igények nem okoznak fennakadást az ellátásban, a szervizek négy-öt napon belül adnak időpontot, a szerelés pedig csupán fél-egy órát vesz igénybe.

A HU-GO rendszer és a bevallási közreműködők szolgáltatási funkciói napról napra bővülnek. Erre egy példa, hogy jelenleg csak a HU-GO honlapján keresztül módosíthatják a fuvarozók az egyes járművek tengelyszámát, azonban mivel ez az adat egy nap alatt akár többször is változhat, egy fejlesztésnek köszönhetően hamarosan – várhatóan július 15-től – a Secret Control által forgalmazott fedélzeti egységeken is lehetőség lesz ennek az értéknek a beállítására – közölte Szász János.

 

Az e-útdíj rendeletről

Az országgyűlés június 4-én fogadta el a megtett úttal arányos díjat előíró törvényt a közúti teherfuvarozók számára. A díjat a 3,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépkocsik után kell megfizetni az autópályákon, autóutakon és a főutakon július elsejétől. Ezzel párhuzamosan a kormány több mint tízmilliárd forintos kompenzációs csomagot is összeállított a fuvarozóknak.

A tengelyszámtól függően a gyorsforgalmi utakon a legalsó, J2 díjkategóriába tartozó gépjárművek kilométerenkénti díja 49,90 forint, a középső J3 kategóriában 70,02 forint, a legfelső, J4 díjkategóriában pedig 108,38 forint lesz. Főúton járműkategóriánként 21,23 forint, 36,75 forint, 67,60 forint a díj. Az útdíjat a jármű környezetvédelmi kategóriába sorolása is módosítja. A legrosszabb környezetvédelmi kategóriába sorolt járműnél a legmagasabb a szorzó, 1,2, a legalacsonyabb szorzó értéke 0,8.

A sofőrök június 24-e óta regisztrálhatják járműveiket a hu-go.hu-n, több mint 70 ezren éltek is eddig a lehetőséggel.

 

A Secret Control GPS Kft.-ről

A Secret Control GPS Kft. 1997-ben alakult, azzal a céllal, hogy új elektronikai fejlesztésekkel és technológiákkal lépjen a hazai piacra. Elsőként fejlesztette ki Magyarországon műholdas gépjárművédelmi rendszerét és építette ki diszpécserszolgálatát, illetve országos bevetési hálózatát.

A növekvő igények kiszolgálására 2001-ben megalkották a GPS és GSM technológiákon alapuló Webbase flottakövetési szolgáltatást. Jelenleg mintegy 45 ezer ügyfél veszi igénybe a szolgáltatásaikat. A vállalat árbevétele 2012-es üzleti évben 1,870 milliárd forint volt.
.

www.webbase.hu

(Ezt a cikket 308 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .