Hírek Szervezetek hírei

A munkavállalók számára előnyösen módosították a kollektív szerződést a fuvarozók

A munkavállalók számára előnyösen módosították a 2003-ban kötött kollektív szerződést a fuvarozók, a több munkáltatóra kiterjedő új szerződést a Munkástanácsok Országos Szövetségéhez tartozó Nemzetközi és Hivatásos Gépkocsivezetők Országos Szakszervezete (NeHGOSZ) a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesületével (MKFE) írta alá – közölte a szakszervezet az MTI-vel szerdán.

ORFK Légi felvétele: H.Szabó Sándor
ORFK Légi felvétele: H.Szabó Sándor

A közlemény szerint Vereczkey Zoltán, az MKFE elnöke a szerződéskötés aláírása kapcsán kiemelte: fontosnak tartja, hogy azok a mikro- és kisvállalkozók, akik nem tudják megfizetni a munkajogi szakértőket, s gyakran nehezen értelmezik az új Munka törvénykönyvében lévő jogszabályokat, most a kollektív szerződésben egy olyan mintát kapnak, ami a munkavállalók és a munkaadók érdekeit is védi.

Eisen Sándor, a NeHGOSZ elnöke fontos eredménynek tartja, hogy sikerült megállapodni a napi, illetve a heti munkaidőben, a pihenőidőben és a készenléti idő díjazásában. Az új kollektív szerződés értelmében a szakszervezet bemehet olyan munkáltatókhoz is tárgyalni, ahol még nincs tagja.

A jövőben a szakszervezet tartja a szakmai továbbképzéseket, valamint az üdülési csekket a munkáltató nem számíthatja bele a fizetésbe, és a sztrájkjog kezelésében is sikerült megegyezni.

A féléves egyeztetés alapján létrejött kollektív szerződés célja a közúti közlekedés dinamikus fejlődésének szolgálata, a rendelkezésre álló anyagi és szellemi erőforrások hasznosítása és gyarapítása, valamint a szakmai és foglalkoztatási kultúra továbbfejlesztése. A megállapodás a munkavállalók kollektív biztonságát, jövedelmi helyzetük javítását is szolgálja – áll a közleményben.

Forrás: MTI  (gpp \ gry)
.

(Ezt a cikket 375 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .