Az Iveco és a Gazprom közösen fejleszt földgázüzemű járműveket Oroszországban

Az Iveco, a haszon- és különleges felhasználású gépjárművek vezető gyártója, valamint a Gazprom PLC, az Oroszországi Föderáció legnagyobb földgázkitermelője és -szállítója, földgázüzemű járművek közös fejlesztésébe kezdett. A partnerek véleménye szerint Oroszország CNG (Compressed Natural Gas – sűrített földgáz) piaca hatalmas növekedési lehetőségeket rejt magában. A dízelüzemű motorokról a földgázüzemű erőforrásokra való áttéréssel a gazdagság kulcságazataiban működő orosz vállalatok jelentősen csökkenthetik üzemanyag-felhasználásukat, így a környezet védelme mellett az ország energiabiztonságának megszilárdításához is hozzájárulhatnak.

A Gazprom csoport a világ legnagyobb földgázkészleteinek birtokosa. A vállalat több programot indított a sűrített földgáz használatának népszerűsítésére és ezen felül együttműködési lehetőségeket keres a legfontosabb stratégiai partnerekkel, földgázüzemű járművek fejlesztésére, gyártására és népszerűsítésére.

Az Iveco, amely már sikeresen vezetett be különféle alkalmazási területeken CNG modelleket, elkötelezetten támogatja az ország földgázüzemű járművekből álló flottájának a bővítését. A vállalat készen áll arra, hogy költséghatékony, földgázalapú motortechnológiát felvonultató járműmegoldásokat és járműveket kínáljon a gazdaság különféle ágazataiban működő társaságok számára, a tömegközlekedéstől kezdve a legnagyobb kihívást jelentő terepeken használt nehéz haszongépjárművekig.

A megállapodás értelmében az Iveco és a Gazprom a földgázüzemű motorokkal meghajtott járművek tesztelési és fejlesztési programjait végzi közösen. Az együttműködés keretében olyan finanszírozási ajánlatokat is kidolgoznak majd, amelyek a földgázüzemű járművek szélesebb körű használatát ösztönzik regionális és nemzeti szinten egyaránt. A két vállalat emellett a haszongépjárművek számára a legjobb alternatív üzemanyagot jelentő CNG használatát népszerűsítő kampányokat is szervez. Az új földgáztöltő állomások építését kivitelező Gazprom PLC a CNG-üzemű járművek jelenlegi földrajzi elterjedtségéhez igazodva létesít a jövőben új töltőállomásokat Oroszország területén.

A közös projekt részeként az Iveco földgázüzemű járműveket bocsát a Gazprom vállalat részére egyrészt tesztelésre, másrészt a modellek regionális és nemzetközi kiállításokon való bemutatására.

Az Iveco, a CNG-üzemű járművek vezető európai gyártója a járművek teljes kínálatát biztosítja a 3,5 tonnás Natural Power Daily-től a 16 tonnás Eurocargo, illetve a 40 tonnás Stralis CNG modellig. Napjainkban megközelítőleg 12 000 földgázüzemű Iveco jármű dolgozik állami, önkormányzati és magánflottákban Európa-szerte.

Az Iveco a hajtásláncokat gyártó testvérvállalata, az FPT Industrial támogatásával kínálja metánüzemű haszongépjárműveinek széles választékát Oroszországban. A CNG-hajtású modellpaletta a 3,5 tonnás modellektől a 26 tonnás járművekig érhető el, emellett a vállalat földgázalapú megoldásokat is ajánl a városi közlekedés számára. E vezető technológiáknak köszönhetően az új Stralis CNG például már megfelel az Euro VI károsanyag-kibocsátási szabványoknak, és egyetlen tank üzemanyaggal akár 400 km-t is képes megtenni. A földgázüzemű motorral hajtott járművek gáztartály-védelme és általános megjelenése, amely szinte tökéletesen megegyezik az ugyanilyen dízelüzemű modellekével, a Gazprom legmagasabb szintű elismerését nyerte el.

Forrás: Iveco
.

(Ezt a cikket 264 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?