Busz hírek Gazdaság Hírek

Négymilliárd forintos hitelből venne új buszokat a pécsi Tüke Busz

A Magyar Fejlesztési Banktól (MFB) felvenni tervezett négymilliárd forintos hitelből frissítené buszparkját a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt.

img_20130321_110737

A tulajdonos pécsi önkormányzat csütörtöki ülésén hozzájárult ahhoz, hogy a pécsi közösségi közlekedési feladatokat ellátó Tüke Busz Zrt. autóbuszok beszerzése céljából, az MFB Közlekedésfejlesztési Finanszírozási Programja keretében, négymilliárd forint összegre vonatkozó hitelkérelmet nyújtson be. A teljes egészében önkormányzati tulajdonban lévő Tüke Busz Zrt. arra is felhatalmazást kapott, hogy a hitelkérelem eredményessége esetén az MFB által nyújtott hitelösszeget a közszolgáltatás ellátásához szükséges gépjárművek megvásárlására fordítsa.

A döntésről szóló előterjesztést jegyző Csizi Péter fideszes alpolgármester megjegyezte: a pécsi közösségi közlekedés színvonalának növelése érdekében elengedhetetlen a jelenlegi járműpark megújítása, az autóbuszok folyamatos, ütemezett, tervszerű cseréje. Hozzátette: a Tüke Busz Zrt. tavaly már elindított egy 947 millió forintos hitelfelvételi eljárást a Magyar Fejlesztési Banknál, ezt egészítené ki az újabb négymilliárd forintos hitel felvétele. Árki Sándor, a Tüke Busz Zrt. vezérigazgatója a távirati iroda érdeklődésére elmondta: a 947 millió forintos hitelből, s 200 millió forintos egyéb forrásból augusztus végéig 20-25 darab szóló autóbuszt vásárolna a cég.

A négymilliárd forintos hitel újabb 40, immár csuklós jármű vásárlására lehet elegendő; az ügyletet még ebben az évben vagy 2014 első felében szeretnék nyélbe ütni. Árki Sándor elmondta, ha teljesülnek a Tüke Busz Zrt. buszvásárlási tervei, az összes korszerűtlen Ikarus típusú autóbuszát lecserélhetné a vállalat; ezután csak a viszonylag fiatal, 8-10 éves átlagéletkorú Mercedesek és új járművek közlekednének a baranyai megyeszékhely helyi közlekedésében.

A Tüke Busz Zrt. által használt járműflotta egy része elöregedett, folyamatosan nagy a javításon lévő járművek száma. Ezért a szolgáltatás ellátása évek óta akadozott, az utóbbi hónapokban romlott, több esetben előfordultak járatkimaradások. A problémák enyhítése miatt a Tüke Busz Zrt. áprilisban úgy döntött, hogy fél évre két csuklós és egy szóló jármű bérléséről köt szerződést a Credo típusú buszokat gyártó győri Kravtex-csoporttal.

Forrás: MTI  (hkz \ gpp \ gkp)
.

(Ezt a cikket 287 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .