Gazdaság Hírek Útdíj

Útdíj – Mentességet kérnek az útdíj alól a zöld fuvarozók

Ne kelljen útdíjat fizetniük az intermodális logisztikai szolgáltató központok 70 kilométeres körzetében a központból, vagy a központba fuvarozó nehézgépjárműveknek – közölte javaslatát a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének (MLSZKSZ) csütörtökön az MTI-vel.

MTI Fotó: Rosta Tibor

Az útdíj-mentesség azokat a közúti fuvarozókat érintené, amelyek bizonyíthatóan a kombináltszállítás keretében, vasúti vagy vízi áruszállítási rendszereket szolgálnak ki. Ennek az intézkedésnek a bevezetésétől a “zöld fuvarozás”, azaz a vasúti kombinált szállítás és a belvízi teherforgalom növekedését várja a szakma – áll a közleményben.

A szövetség idén februárban publikált elemzése szerint ahhoz, hogy a teherfuvarozók a közút helyett a környezetbarát vasút-víziút-közúti kombinált szállítási módot válasszák, az e-útdíj bevezetése nélkülözhetetlen, de nem elegendő.

A bevezetésével párhuzamosan egy modern, fenntartható közlekedési rendszert kell kiépíteni. Így fejleszteni szükséges a vasúti eszközállományt, és hálózatot – megépíteni például a Budapestet délről elkerülő vasúti körgyűrűt, a V0-át. A vasúti infrastruktúra-használat díjszámítási módszerét is át kell alakítani.

Adminisztratív eszközökkel korlátozni szükséges a kombinált szállításban részt vevő kamionforgalmat a kombiterminálok 70 kilométeres körzetére, és bevezetni a magyar fuvarosokat támogató díjkompenzációt – áll az MLSZKSZ közleményében.

Forrás: MTI  (ghg \ egr \ ksy)
.

(Ezt a cikket 342 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .