Közel 10 kilométeren újult meg a Röszke és Mórahalom közötti út

Újabb útfelújítási projekt fejeződött be az Új Széchenyi Terv támogatásával. Csongrád megyében a Röszke-Mórahalom összekötő út közel 10 kilométeres szakaszát korszerűsítették több mint 1 milliárd forintos európai uniós forrásból. A beruházás ünnepélyes átadását 2013. június 20-án, Mórahalmon tartották meg.

Röszke - Forrás: Wikipédia
Röszke – Forrás: Wikipédia

Az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok keretében idén országosan közel 600 kilométernyi alsóbbrendű mellékút újul meg. A csaknem 87 milliárd forintnyi fejlesztési forrást az Európai Unió és a Magyar Kormány támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával használhatja fel a projektgazda Magyar Közút Nonprofit Zrt.. A Dél-alföldi régióban 2013 év végéig összesen 14,16 milliárd forintot fordíthat felújításokra a közútkezelő.

A program keretében a Röszke-Mórahalom összekötő út közel 10 kilométeres szakasza is európai színvonalúvá vált. A kivitelező több helyen is pályaszerkezet cserét hajtott végre, egyes helyeken 15 centiméter mélyen visszamarta a meglévő burkolatot, az alsóbb rétegeket pedig teljesen visszabontotta, majd új pályaszerkezetet épített. A külterületi szakaszon kétrétegű aszfaltburkolat épült 12 centiméteres vastagságban, belterületen egy réteg marás és aszfalt kopóréteg beépítés valósult meg 6,5 centiméter vastagsággal. A beruházást jelentősen olcsóbbá tette, hogy a padkát a pályaszerkezet cseréjéből és mart aszfaltból képzett anyagból építették újjá. A kivitelező új táblákat helyezett ki, a külterületi kilométerjelző köveket pedig mindkét oldalon kilométerjelző táblákra cserélte.

A megújult országos közúton a környéken élők és átutazók biztonságosabban és kényelmesebben juthatnak el a térségi központokba, óvodákba, iskolákba, más közintézményekhez és a munkahelyekre. A közútkezelő és a Regionális Fejlesztési Ügynökségek a projektzárást követő években kiemelt figyelemmel kísérik a felújított szakasz állapotát, hogy a mellékút tartósan kiváló minőségű maradhasson.

Csepreghy Nándor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkára a rendezvényen elmondta: A nyertes pályázók 2010 és 2013 között összesen több mint 114 milliárd forintot fordíthatnak uniós forrásokból az alsóbbrendű úthálózat megerősítésére és felújítására. A 4-5 számjegyű utak fejlesztése terén a jelenlegi programozási időszakban minden régióban sikerült elérni a közel 100 százalékos forráslekötést. A Magyar Közút idei beruházásai közül június közepéig már közel 416 kilométeren megkezdődtek a munkálatok. Június első heteitől folyamatosan zajlanak a projektek műszaki átadásai is. A tervek szerint az év második felében csaknem 210 kilométernyi erősen leromlott állapotú mellékút rekonstrukciója indul el.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt.
.

(Ezt a cikket 243 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?