Dr Magnus MackAldener, a Folyadék és károsanyag-kibocsátás utókezelési részleg vezetője a Scaniánál, a járműtervezés terén végzett kimagasló kutatási munkájáért a Professor Ferdinand Porsche Díjban részesült. A díjat a fejlett kipufogógáz-utókezelő rendszer kifejlesztéséért kapta. A rendszer segítségével a Scania már 2011 tavaszán bemutathatta az Euro 6 károsanyag-kibocsátási norma előírásainak megfelelően teljesítő motorjait. Az új norma 2013 végén lép életbe.

„Nagyon büszke vagyok rá, hogy a nemzetközi autóiparban én is azok között a mérnökök között lehetek, akik elnyerték ezt a különleges díjat. A díj a Scania motorfejlesztés területén elért kiemelt pozíciójának, valamint egyúttal a sikeres csapatmunkának az elismerése.” – mondta MackAldener.

A Scania kipufogógáz-utókezelő rendszere részecskeszűrőket és az SCR-technológiát (szelektív katalitikus redukció) használja a motorban történő égés után a kipufogógázban maradó nitrogén-oxidok és részecskék eltávolítására. A rendszert egy kompakt kipufogóba helyezték el, így több hely marad az egyéb berendezések számára.

„Nagyjából öt évvel ezelőtt kezdtünk el dolgozni a rendszer kifejlesztésén. Erőfeszítéseink eredményeképpen jött létre az a robusztus és megbízható rendszer, amely minőség és teljesítmény terén is megfelel ügyfeleink szigorú elvárásainak.” – tette hozzá MackAldener.

MackAldener 1970-ben született. A Scaniához 1997-ben csatlakozott miután Stockholmban elvégezte a Királyi Műszaki Egyetemet (KTH) és megszerezte mérnöki diplomáját. Egészen 2001-ben történt menedzseri kinevezéséig a Scania kutatás-fejlesztési részlegénél dolgozott. Ugyanebben az évben doktori fokozatot szerzett (Ph.D). 2010 óta a motorfejlesztési részleg vezetője és a Scania kipufogógáz-utókezelő rendszerének fejlesztéséért felel.

A Professor Ferdinand Porsche Díjat 1977-ben alapította Louise Piëch, Ferdinand Porsche lánya. A díjjal együtt járó pénzösszeg 50.000 Euro. A díjat minden második évben ítélik oda és ünnepélyes keretek között a Bécsi Technológiai Egyetemen (TU) adják át. Az Egyetem feladata a megfelelő jelöltek felkutatása a díjra, valamint a kiválasztás során a Porsche AG-vel és a Porsche-Piëch család tagjaival történő konzultáció.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 257 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?