E-útdíj – A rendőrség ellenőrzi a díjfizetést, a finanszírozáshoz változhat a büdzsé

A megtett úttal arányos díj fizetését a rendőrség ellenőrzi. Amennyiben a rendszer kiépítése meghaladja a költségvetésben tervezett összeget, átcsoportosítással, vagy az idei büdzsé módosításával oldható meg a finanszírozás – jelent meg az erről szóló kormányhatározat a legutóbbi Magyar Közlönyben.

ORFK felvétele: H.Szabó Sándor
ORFK felvétele: H.Szabó Sándor

A kormány korábbi határozata szerint az e-útdíj rendszer teljes infrastruktúrája a magyar állam tulajdonába kerül, a tulajdonosi jogokat az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. gyakorolja. A mostani határozat szerint, a díjelellenőrzéshez szükséges eszközöket az ÁAK továbbadja a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-nek, amely azt az Országos Rendőr-főkapitányság vagyonkezelésébe adja.

A határozatban a kormány megismétli azt, hogy az e-útdíj rendszert az idei költségvetésben szereplő 42 milliárd forintból kell kiépíteni. Amennyiben a működtetés, illetve a díjellenőrzés költsége nem férne bele a keretbe, akkor a költségvetés módosításával, illetve előirányzat átcsoportosítással kell megteremteni annak forrásait.

Forrás: MTI  (ghg \ gpp \ gte)
.

(Ezt a cikket 459 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?