Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: a benzin ára nő, a gázolajé nem változik

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 2,8%-kal nőtt, a gázolaj esetében az ár 0,5%-kal növekedett. A forint árfolyama heti átlagban 0,9%-kal erősödött. Az árfolyam erősödése tompította a piaci árak emelkedését forintban számolva. A fentiek miatt a benzinnél 3 forintos emelés feltételezhető, a gázolajnál nem várható ármódosítás. Igy  a benzin ára 422 forintra emelkedik, a gázolaj ra 423 forint marad  május 29-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 20.- május 24-i héten 2,8%-kal nőtt, a hét elején magasra ugrott az ár, majd a hét közepére visszazuhant, s ezt követően mérsékelt emelkedésbe fordult. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 0,5%-kal nőtt, a benzinhez hasonlóan változott hétfőtől csütörtökig, a kivétel a hét utolsó napja, amikor a dízel ár csökkent. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten minden nap erősebb volt, mint a múlt heti átlagos árfolyam. Heti átlagában 0,9%-kal lett olcsóbb egy dollár.  A forint-dollár árfolyam erősödése a dollárban mért árak növekedését forintban számítva tompította.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 105 dollárról péntekre 101,5 dollárra csökkent. Ezt az árváltozási lefutást követték az üzemanyagárak is. A benzin és a gázolaj jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon közel azonosan változott.  

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,9%-os árnövekedést, míg a gázolajnál 0,4%-os árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benziinnél 3 forintos emelést indokolnak, a gázolajnál a változás nem jelentős, várhatóan nem változik az ár. Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 422  forintra nő, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 423 forint marad május 29-én.  

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin és a gázolaj is kb. 2%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 6,5%-kal több benzint és 5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 232 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .