Az ÁAK márciusban tett bejelentést útdíj-ügyben a rendőrségen és a versenyhivatalnál

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) 2013. március 20-án bejelentést tett ismeretlen tettes ellen a rendőrségen és a versenyhivatalnál, miután az útdíj tenderen nyertes ajánlattevő, a Getronics Magyarország Kft. a visszalépéskor piaci nyomásgyakorlásra hivatkozott – közölte az ÁAK csütörtökön az MTI érdeklődésére.

Az M6 autópálya elkészült szakaszán.

A hírügynökség annak kapcsán kereste meg az ÁAK-t, hogy az Index hírportál csütörtökön arról írt: az útdíj tender januári bedőlése miatt feljelentést tett a rendőrségen és a versenyhivatalnál az Állami Autópálya Kezelő Zrt.

A rendőrség jelenleg vizsgálja, indítsanak-e nyomozást az ügyben. A tavaly év végén lezárult több milliárdos állami közbeszerzés azért hiúsult meg, mert a győztes cég azt állította, versenytársai megzsarolták – írja az Index.

Az ÁAK tájékoztatásában hangsúlyozza, hogy a bejelentést nem most, még márciusban tették meg, azóta feljelentés kiegészítés rendelt el a BRFK, az adatszolgáltatást az autópálya-kezelő már teljesítette.

Az Index információi szerint a rendőrség többek között kérdéseket tettek fel írásban múlt héten a Getronics Kft.-nek, hogy a cég nyilatkozzon arról: „a nyomásgyakorlást ki, mikor, hol, kivel szemben alkalmazta, az konkrétan miben nyilvánult meg, történt-e erőszak”.

A müncheni Aurelius Grouphoz tartozó Getronics tavaly decemberben nyerte el az elektronikus útdíjrendszer kiépítéséről szóló állami tendert, a cég januárban azonban piaci nyomásgyakorlásra hivatkozva visszalépett. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter február elején egy parlamenti kérdésre adott válaszában írt arról, hogy a kormány vizsgálatot fog kezdeményezni az e-útdíj-tender bedőlése miatt. A miniszter akkor azt írta, hogy a rendőrséghez és a Gazdasági Versenyhivatalhoz (GVH) fordulnak – emlékeztet írásában az Index.

A GVH az internetes lappal azt közölte, hogy az ÁAK panasszal fordult hozzájuk, jelenleg információt gyűjtenek az ügyben.

Forrás: MTI  (gpe \ gpp \ gte)
.

(Ezt a cikket 253 alkalommal tekintették meg.)