Busz hírek Hírek Környezetbarát Mercedes-Benz

A Mercedes hibrid buszok a jövő év elején érkeznek Kecskemétre

Huszonöt környezetkímélő Mercedes hibrid hajtású busz érkezik Kecskemétre a jövő év első negyedévében eredményes közbeszerzés után – jelentette be Kecskemét polgármestere pénteken, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

Egy Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid autóbusz áll a kecskeméti Kossuth Lajos téren. A város önkormányzata a helyi közösségi közlekedés fejlesztésének a keretében hibridhajtású buszok beszerzését tervezi közbeszerzési eljárással. MTI Fotó: Ujvári Sándor
Egy Mercedes-Benz Citaro G BlueTec Hybrid autóbusz áll a kecskeméti Kossuth Lajos téren.                       MTI Fotó: Ujvári Sándor

A jelenleg kapható leginkább környezetkímélő autóbuszcsalád, a Mercedes-Benz Citaro G BlueTech-Hybrid 25 járművére vonatkozó szállítási szerződést Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) polgármester és Ingo Fröhlich, az EvoBus Hungária Kft. ügyvezető igazgatója írta alá a sajtótájékoztató keretében.

Zombor Gábor hangsúlyozta: a város eddigi legnagyobb pályázata keretében 5,95 milliárd forint uniós és hazai támogatásban részesült a város, ebből 25 hibrid buszt vásárol, ezzel együtt modern utastájékoztató-rendszer és kiszolgáló telephely épül.

A városnak mindössze az öt százalék önerőt kellett biztosítania, így csupán nyolcmillió forintjába került egy busz – tette hozzá.

A buszok vásárlásával megvalósul az a cél, hogy utasbarát, környezetkímélő, korszerű tömegközlekedés jöjjön létre Kecskeméten – fogalmazott a polgármester.

Ingo Fröhlich elmondta: a 25 hibrid busz egy időben történő beszerzése és forgalomba állítása nemcsak Magyarországon, hanem a világon is egyedülálló.

A legfejlettebb technológiát képviselő járművek tíz kilométert tudnak megtenni a dízelmotor használata nélkül a négy elektromos kerékagymotor segítségével – magyarázta a szakember. Kiemelte: ebből a hibrid buszból egyelőre 62 közlekedik a világon, a kecskeméti a legnagyobb flotta.

Április 19-én jelentette be Zombor Gábor polgármester, hogy az Európai Unió és a magyar költségvetés támogatásával, nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként 25 hibrid hajtású Mercedes busz fogja biztosítani a jövő évtől Kecskemét tömegközlekedését.

Kecskemét közgyűlése kijelölte a “nulla emissziós zónát”, így a történelmi városközpontban a buszok kizárólag elektromos üzemmódban közlekedhetnek majd.

Forrás: MTI  (bgj \ bti \ blz)
.

(Ezt a cikket 332 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .