Heti üzemanyagárak: most egy kisebb emelés – esetleg változatlan árak

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 2,8%-kal, a gázolaj esetében az ár 1,8%-kal nőtt.  A forint árfolyama heti átlagban 0,7%-kal erősödött. Ezen a héten (május 6 – május 10.) szerdán a benzinnél és a gázolajnál is 3-3 forintos árcsökkenés történt, pénteken (május 10-én) nem volt árváltoztatás. Az árfolyam erősödése forintban számolva a tőzsdei, piaci áremelkedést mérsékelte. A fentiek miatt a benzinnél kb. 3, a gázolajnál kb. 2 forint emelést indokolnak az adatok, de akár  el is maradhat az emelés május 13-án, hétfőn. Az emeléssel  a benzin ára 408-411 forint, a gázolaj ára 418-420 forint körül lesz május 15-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 6.- május10-i héten 2,8%-kal nőtt, a hét első felében nőtt, a második felében csökkent az ár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 1,8%-kal emelkedett, a benzinhez hasonlóan előszőr nőtt, majd a hét második felében esett az ár. Gyakorlatilag a két üzemanyag olyan árszinten zárt a hetet, mint ahol elkezdte. A forint árfolyama a dollárral szemben a héten szintén libikókázott, először erősödött, majd a hét második felében gyengült. Heti átlagában 0,7%-kal került kevesebbe egy dollár.  A forint-dollár árfolyam erősödése a dollárban mért árak növekedését forintban számítva tompította.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői tőzsdeszünet után a keddi 106,3 dollárról péntekre 101,2 dollárra esett. Ezt az árváltozási lefutást követték az üzemanyagárak is. A benzin és a gázolaj jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon közel azonosan változott.  

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 2,1%-os, míg a ggázolajnál 1,1%-os árnövekedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 0-3 forintos, a gázolajnál 0-2 forintos emelést indokolnak.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 408-411  forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 418-420 forintra nő május 15-én.  

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin 4, a gázolaj is kb. 3%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 7%-kal több benzint és 6%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 231 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?