Átadták az új Mercedes buszokat Budapesten

Átadták a hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro buszokat kedden a fővárosban. A Hősök terén tartott ünnepségen Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta, erős és sikeres főváros nélkül nincs erős és sikeres Magyarország.

A hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok a budapesti a Margit hídon, a járművek átadása alkalmából tartott ünnepség után 2013. április 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok a budapesti a Margit hídon, a járművek átadása alkalmából tartott ünnepség után 2013. április 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az ország már jobban teljesít, ideje, hogy Budapest is megmutassa, többre képes annál, mint amit korábban mutatott – mondta a kormányfő, aki szerint Budapesten ma más szelek fújnak, mint korábban, a tompultság után a város kezdi visszanyerni életerejét és életkedvét.

Orbán Viktor hangsúlyozta, a főváros ügyeinek végre van gazdája, hiszen „néhány éve még nokiás dobozokról beszéltünk, most pedig Mercedes buszokról, új zenei centrumról, Nemzeti Olimpiai Központról és a főváros nagy tereinek, parkjainak megújulásáról”.
Szólt arról is, a budapestiek megérdemlik, hogy megismerhessék a világ legmodernebb busztechnológiáját a főváros útjain.

A miniszterelnök szavai szerint „húsz év után először állnak úgy a csillagok”, hogy Budapest és az ország vezetése akar és képes is együttműködni. Korábban, két évtizeden át a főváros folyamatosan vitában állt a mindenkori kormányokkal, „dackorszakba merevedett”, függetlenül attól, hogy éppen ki volt kormányon – fejtette ki, jelezve: ezért kivételes, „kegyelmi politikai pillanatnak” tartja, hogy „végre ugyanabba az irányba húznak a lovak”.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a hamarosan forgalomba álló a hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok ünnepélyes átadásán Budapesten, a Hősök terén 2013. április 30-án.Mögötte Tarlós István főpolgármester (b), Till Oberwörder, az EvoBus Gmbh értékesítési és vevőszolgálati igazgatója (b2) és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (j2). MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a hamarosan forgalomba álló a hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok ünnepélyes átadásán Budapesten, a Hősök terén 2013. április 30-án. Mögötte Tarlós István főpolgármester (b), Till Oberwörder, az EvoBus Gmbh értékesítési és vevőszolgálati igazgatója (b2) és Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója (j2).
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az új buszok azt mutatják, hogy Tarlós István sikerrel járt, hiszen a főpolgármester már nemcsak a város megszokott működtetéséről tud gondoskodni, hanem megteremtette az előrelépés előfeltételeit is – zárta szavait Orbán Viktor.

Tarlós István főpolgármester beszédében kulcsfontosságúnak nevezte a közösségi közlekedés színvonalának javítását, és szólt arról, hogy 2006 óta nem állt forgalomba új, alacsonypadlós autóbusz Budapesten. Szavai szerint a fővárosiak 55 százaléka használja rendszeresen a közösségi közlekedést, s 40 százalék buszokkal jár.

Ismertette: Budapesten a buszok egy év alatt 36 millió kilométert futnak. Mint mondta, 2010 előtt az előző városvezetés „elképesztő mértékben” hagyta leromlani a buszparkot, az átlagéletkor egyedülállóan magas volt. Az 1500 járműből álló buszparkban 785 húsz évnél idősebb volt.

A főpolgármester jelezte: az önkormányzati választások után egyből nekiláttak a közösségi közlekedés megújításának, létrehozták a Budapesti Közlekedési Központot (BKK), és azonnali program indult a járműpark megújítására, amelynek része volt, hogy a legöregebb buszok helyett 100 használt, de jó állapotú, alacsonypadlós buszt állítottak forgalomba.

A VT-Transmannal kötött nyolcéves szolgáltatói szerződésről azt mondta: a 150 buszt a szolgáltató szerzi be, így a járművek az ő tulajdonában lesznek. Megjegyezte: noha voltak viták a tendereztetésnél, most a kormány segítségével sikerült elmozdulni az idős buszok miatti szinte kilátástalan helyzetből.

A hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok a budapesti az Andrássy úton, a járművek átadása alkalmából tartott ünnepség után 2013. április 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
A hamarosan forgalomba álló új Mercedes-Benz Citaro autóbuszok a budapesti az Andrássy úton, a járművek átadása alkalmából tartott ünnepség után 2013. április 30-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Till Oberwörder, az EvoBus Gmbh értékesítési és vevőszolgálati igazgatója a Mercedes cég történetére visszatekintve arról beszélt: a Budapestre érkező buszok új fejezetet jelentenek a tömegközlekedésben. Mint mondta, a Citaro a magas műszaki felszereltség, az innováció és a megbízhatóság kombinációja.

Az ünnepségen Till Oberwörder jelképesen egy kormányt adott át Orbán Viktornak, Tarlós István egy buszmakettet kapott, Vitézy Dávidnak, a BKK vezérigazgatójának pedig egy hatalmas kulcsot nyújtott át.

A buszok három ütemben állnak forgalomba a fővárosban, májusban az 5-ös, a 9-es, a 25-ös, a 30A, a 104-es és 104A, a 105-ös, a 134-es, a 196-os és 196A, a 204-es, a 220-es, a 224-es, a 230-as és 234-es vonalon. Júniusban és júliusban további vonalakon is találkozni lehet majd a világoskék Mercedesekkel, egyebek mellett a 8-as, az átszervezett 7-es és 7E, a 112-es és a 178-as vonalon is.

A Citarókból a Mercedes eddig több mint 30 ezret gyártott le, a Budapestre érkező C2-es variáns a legújabb fejlesztésű modell. A járművek motorjai az Euro V-ös környezetvédelmi normákat meghaladó EEV-kategóriába (fokozottan környezetbarát) tartozik. A szólóban 285, a csuklósban 357 lóerős dízelmotor van.

A 12 méter hosszú szóló buszok 66, a 18 méteres csuklósok 102 ember szállítására alkalmasak, az ajtók nyitásánál a busz jobb oldala kis mértékben lesüllyed a könnyebb beszállás érdekében, az ajtókban becsípődésgátló rendszer működik. A buszon több lehajtható ülés is van, amelyeket a csúcsidőben felhajtva tovább növelhető a kapacitás.

Forrás: MTI  (bhz \ bzsm \ btiv \ bcl \ bdó)
.

(Ezt a cikket 357 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?