Heti üzemanyagárak: áremelkedés várható

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára lényegében véve stagnált (-0,2%), a gázolaj esetében az ár 2,4%-kal nőtt. A forint árfolyama heti átlagban 1,8%-kal gyengült. Ezen a héten (április 22-26.) szerdán a benzinnél kettő a gázolajnál 3 forintos csökkenést történt, pénteken (április 26-án) nem volt árváltoztatás. Az árfolyam gyengülése a benzin hajszálnyi tőzsdei árcsökkenését áremelésbe fordította, s a gázolaj árának kisebb emelkedését felerősítette. Ezért a benzinnél 0-2, a gázolajnál 5-7 forint emelés bejelentését valószínűsítjük április 29-én, hétfőn. Így, valószínűleg a benzin ára 407-409 forint, a gázolaj ára 418-420 forint lesz május 1-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az április 22-26-i héten 0,2%-kal csökkent, a hét első napján jelentkező árcsökkenés után stagnált az ár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 2,4%-kal drágult,  a hét második felében emelkedett a jegyzésár. A forint árfolyama a dollárral szemben keddtől kezdve folyamatosan gyengült a hét átlagában 1,8%-kal került többe egy dollár.  Az árfolyam gyengülése a dollárban mért benzin kis árcsökkenését forintban számítva emelkedésbe fordította és a szerényebb gázolaj áremelkedést forintban számolva felerősítette.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 100,2 dollárról péntekre 103,5 dollárra nőtt,  A benzin jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon eltérően, a gázolaj esetében közel azonos ütemben változtak. 

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,6%-os, míg a ggázolajnál 4,2%-os árcemelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében nem, vagy csak szerény mértékű változtatást, 0-2 Ft emelést indokolnak, a gázolaj etében 5-7 forintos áremelés bejelentése várható április 29-én, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 407-409  forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 418-420 forintra nő május 1-én, szerdán, vagy május 2-án, csütörtökön.  

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin 10, a gázolaj is kb. 7%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 14%-kal több benzint és 11%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 276 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?