Drávai kompkikötőről, hídról és az M6-os folytatásáról döntött a kormány Kémesen

A Dráván egy kompkikötő és egy új híd megépítéséről, továbbá az M6-M60-as autópálya horvát határig történő meghosszabbításáról döntött a kormány – jelentette be Orbán Viktor a baranyai Kémesen csütörtökön.

m6-autopalya-110-kamion-hid
Az M6 autópálya elkészült szakaszán.

A miniszterelnök a kormány kihelyezett ülését követő sajtótájékoztatón rámutatott: sok milliárd forint értékű fejlesztésről, munkahelyteremtésről határoztak a dél-baranyai Ormánság felemelkedését célzó Ős-Dráva programhoz kapcsolódóan.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Budapestről érkezett kormánytagok azt nem tudják vállalni, hogy ők építenek az Ormánságból régi szép időket idéző térséget, mert azt az itt lakóknak kell megtenni, de a kormány csütörtöki jelenlétével bizonyítja, hogy az ormánságiak számíthatnak rá, számíthatnak Magyarországra.

„Ha az Ormánságot nem tudjuk felemelni, lehetőségekhez juttatni, az az egész országról állít ki szegénységi bizonyítványt. Magyarország azonban elég erős ahhoz, hogy az Ős-Dráva programot végre tudja hajtani, és az olyan magára hagyott térségeket, mint az Ormánság fel tudjon emelni” – mondta a politikus.

Orbán Viktor szólt arról, hogy a kormány a kihelyezett ülésével azt is jelezni akarta: nemcsak a nagyvárosok, hanem minden település értékes Magyarország számára. Példaként hozta fel, hogy Baranya településeinek 60 milliárd forint összes adósságából 43 milliárdot átvállalt az állam.

A miniszterelnök hangoztatta, szükség van Pécs fejlesztésére is, mert a megyeszékhely fejlődése nélkül nem képzelhető el Baranya fellendülése. Úgy vélte: Pécset ipari központtá kell tenni, a megye más területein pedig a mezőgazdaságban és az idegenforgalomban vannak nagy lehetőségek.

Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés fideszes elnöke azt emelte ki, hogy a rendszerváltozás óta először volt kormányülés Baranyában. Reményét fejezte ki, hogy a kormány a vejti kompátkelő, egy új drávai híd és az autópálya meghosszabbítása mellett támogatni fogja egy ormánsági szellemi, kulturális és kutatóközpont létrehozását, valamint azt is, hogy nyolc siklós környéki település a szabad vállalkozási zónába kerüljön, hozzájárulva az Ős-Dráva program sikeres megvalósításához.

Forrás: MTI  (BAL \ bhz \ bzt \ bdó)
.

(Ezt a cikket 226 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?