Különleges Scaniák – Tűzoltóautók Ausztráliában

Különlegesen átalakított Scania tehergépkocsik segítik az ausztrál tűzoltók munkáját nem csak a tüzek eloltásában, de az áradások elleni védekezésben is.

Scania-Ausztráia_tűzoltók2

2013 elején az Ausztrália partjaitól dél-keletre elterülő Tazmániát bozóttüzek sújtották, amelyek nagyjából 20.000 hektár erdőt és legelőt, valamint több mint 170 házat, iskolát és üzleti egységet pusztítottak el.
.
Egy héttel később a több száz kilométerrel északabbra fekvő Viktória és Új-Dél-Wales államok bizonyos részeit is elérte a tűz. A sivatag felől érkező erős szél táplálta lángok iszonyatos gyorsasággal terjedtek a száraz területeken és az ikonikus ausztrál bozótokban.
.
A tüzek észlelésével és bejelentésével egyidejűleg egy jól felépített rendszer lép működésbe: több száz, leginkább önkéntesként dolgozó helyi tűzoltó száll be a speciálisan felszerelt teherautókba, hogy életeket és vagyontárgyakat mentsen. Egyáltalán nem szokatlan, hogy egy-egy bevetésre akár 50 tehergépkocsi induljon el, mindegyike hat fős személyzettel. Mindemellett párhuzamosan vízszállító helikoptereket is használnak.
.
Különlegesen átalakított tehergépkocsik
A tűzoltásra használt járművek egy része Scania tehergépkocsi. Az autók legénységi fülkével felszereltek, egy 3.000 liter víz szállítására képes tartállyal rendelkeznek, valamint megtalálhatóak rajtuk tömlők, légzőberendezések, láncfűrészek és a személyzet, illetve a jármű tűz elleni védelmét szolgáló egyéb felszerelések.
.
Az autókat azonban nem csak bozóttüzek megfékezésére használják. Balesetek, otthonokban keletkezett tüzek, veszélyes anyagok szivárgása, kiömlése, keresési és mentési feladatok szintén a felhasználási területüket képezik.
Scania-Ausztrália_tűzoltók
Trópusi viharok utáni takarítás
Amíg Ausztrália történetének egyik legforróbb nyarán a déli államokban a tűzvész pusztított, addig az északi Queensland-re hatalmas trópusi vihar csapott le, néhány óra leforgása alatt több száz milliméter esőt zúdítva a síkságra.
.
A megáradt folyók átszakították a gátakat és akadály nélkül áramlottak a sík területeken fekvő városok felé, ahol a vízszint a két méteres magasságot is elérte. Az emberek elmenekültek vagy a házaik tetejéről kellett megmenteni őket.
.
Ausztráliában ismét bebizonyosodott, hogy a tűzoltók még abban az esetben is tudnak segíteni, ha ez ellenfél nem tűz, hanem víz.
.
Könnyebb 4×4 tehergépkocsik
Mindegyik állam saját szervezettel rendelkezik a lakott területen kívül történő tűzoltásra. Az Országos Tűzoltóság feladata a lakott területek megvédése, erre a célra főként könnyebb 4×4 Scania tehergépkocsikat használnak.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 312 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?