Hibrid hajtású Mercedes buszokat vesz Kecskemét

Az Európai Unió és a magyar költségvetés támogatásával, nyílt közbeszerzési eljárás eredményeként 25 hibrid hajtású Mercedes busz fogja biztosítani a jövő évtől Kecskemét tömegközlekedését – jelentett be Kecskemét polgármestere pénteken, a városházán tartott sajtótájékoztatón.

img_20130321_112901Zombor Gábor (Fidesz-KDNP) azt mondta, az egyenként mintegy 170 millió forintos buszok az elnyert 95 százalékos támogatásnak köszönhetően a városnak darabonként 8,5 millió forintjába kerülnek.

A polgármester ismertette a nyílt közbeszerzési eljárást, két cég váltotta ki a pályázati dokumentumokat, de csak egy adott be végleges ajánlatot. Az EvoBus Hungária Kft. által szállítandó, kevés káros anyagot kibocsátó Mercedes-Benz Citaro hibrid buszok fogják biztosítani Kecskemét tömegközlekedését – fűzte hozzá.

Zombor Gábor Kecskemét legnagyobb problémájának a történelmi belváros túlzott terhelését nevezte, szerinte ezért volt szükséges a hibrid buszok megvásárlása.

A buszok közlekedésbe állítása a szerződés aláírása után kilenc hónappal kezdődik, mert akkorra vállalta a szerződő fél a járművek leszállítását – adott tájékoztatást a polgármester.

Hozzátette: a város tervei között szerepel egy önálló közlekedési vállalat megalapítása új telephellyel, ehhez további másfél milliárd forint támogatást nyert Kecskemét.

Homolya Róbert, a Miniszterelnökség fejlesztési irodáját vezető helyettes államtitkár kiemelte: ezzel a kormány által támogatott projekttel Kecskemét tömegközlekedése átalakul. Az Európai Unió elkötelezett az alacsony káros anyag kibocsátású közlekedési eszközök gyártása mellett – tette hozzá.

Nagy Gábor, a KIKSZ Közlekedésfejlesztési Zrt. vezérigazgató-helyettese közölte: Budapest mellett Kecskemét a legaktívabb város Magyarországon az európai uniós pályázatoknál. A különböző, Kecskemétet és a város környezetét érintő közlekedési projektek révén 27,2 milliárd forint összegben valósulnak meg beruházások a következő években – mondta.

Forrás: MTI  (bgj \ bcl \ blz)
.

(Ezt a cikket 280 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?