Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: egyelőre vége a csökkenésnek

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 3,0%-kal, a gázolaj esetében az ár 5,0%-kal csökkent. A forint árfolyama heti átlagban 0,1%-kal gyengült. Ezen a héten (április 15-19.) szerdán a benzinnél és a gázolajnál is 8 forintos csökkenést jelentettek be, pénteken (április 19-én) újabb 6-6 forinttal csökkent az üzemanyagár. A hét második felében fordulat történt a piacokon, megfordultak a folyamatok, ezért csak a gázolajnál jelentenek be esetleg 2 forintos csökkenést  április 22-én, hétfőn, a benzin áránál nem várható változás. Így, valószínűleg a benzin ára 408 forint marad, a gázolaj ára 413-415 forint lesz április 24-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az április 15-19-i héten 3,0%-kal csökkent, a hét első 2 napján még csökkenés, a második 2 napon stagnálás, majd az utolsó napon áremelkedés jelentekezett.  A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 5%-kal mérséklődött,  a hét első két napján az ár csökkent, majd a maradék 3 nap föl-le változott az ár. A forint árfolyama a dollárral szemben a hét első napjain még erősödött, de azóta lassuló ütemben gyengül. a hét átlagában azonban alig módosult, összesen csak 0,1%-kal gyengült. A hét második felében az árfolyam gyengülésének hatására a dollárban mért benzin és gázolaj áremelkedés forintban mérve még nagyobbá vált.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 100,5 dollárról szerdára 98 dollárra csökkent, majd a hét végére 100,5 dollárra emelkedett. Az üzemanyagok jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon azonos irányban és közel azonos ütemben változtak.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 3%-os, míg a ggázolajnál 5%-os árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – valamint már beszámítva a pénteken, 19-én életbe lépett árcsökkentést a benzin esetében nem indokolnak további változást, a gázolaj esetében esetleg további 2 forintos árcsökkenés bejelentése várható április 22-én, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 410 forint lesz, s a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 415 forintra mérséklődik április 24-én, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin 9, a gázolaj is kb. 5%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 13,5%-kal több benzint és 9%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 228 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .