Kategóriák

Kategóriák

Busz hírek Gazdaság Hírek

Buszos fejlesztéseket indít Pécs

Buszcsereprogramot és más fejlesztéseket indít a Pécs közösségi közlekedési szolgáltatását ellátó Tüke Busz Zrt. – jelentette be Csizi Péter (Fidesz) alpolgármester csütörtökön a pécsi közgyűlés ülésének szünetében, sajtótájékoztatón.

img_20130321_110737Elmondta, hogy a következő hetekben összesen tíz új autóbusz kezdi meg szolgálatát a pécsi helyi közlekedésben. A győri gyártású Credo típusú autóbuszokat a Kravtex Kft.-től bérli a 100 százalékos önkormányzati tulajdonú Tüke Busz Zrt. A nyolc szóló és két csuklós, új gyártású autóbusz fél évig lesz forgalomban, ez idő alatt új járműveket is vásárol a társaság – mondta Csizi Péter.

A buszvásárlást összesen 1,2 milliárdos, a Tüke Busz által felvenni tervezett hitelből finanszírozzák, és kizárólag új, korszerű motorral felszerelt járművekben, nagyjából 25-30 darab busz megvásárlásában gondolkodnak – mondta.

A közbeszerzési felhívás megjelenése a következő hónapokban várható. Csizi Péter az intézkedéseket azzal magyarázta, hogy a Tüke Busz Zrt. által jelenleg használt 160 autóbusz átlagéletkora húsz év körül van, az öreg Ikarusok javítása pedig óriási terheket jelent a cég számára. Hozzátette: a hamarosan forgalomba álló tíz új bérelt busz havi bérleti díja kevesebb lesz, mint a meglévő legrosszabb állapotú járművek havi javítási költsége.

Pécs alpolgármestere szólt arról is: a buszcsereprogrammal egy időben a Tüke Busz 520 millió forintos fejlesztést is indít 82 százalékos uniós támogatás mellett. Megújítják az utastájékoztatási rendszert, a buszokban lesz 226 belső tájékoztató panel, valamint hangos utastájékoztató rendszer is, a sofőrök munkáját pedig érintőképernyős fedélzeti számítógép segíti majd.

A rendszer része lesz az is, hogy okostelefonok és internet segítségével az utasok számára is követhetővé válnak az autóbuszok, azaz pontosan lehet tudni, mikor ér a járat egy adott megállóba. Hat kocsiban lesznek olyan készülékek, amelyek a felszállók számát mérik majd, valamint az uránvárosi végállomáson is lesz úgynevezett dinamikus tábla. Az uránvárosi és a Budai vámnál lévő pályaudvaron további 5 millió forintért felújítják a forgalmi irodákat is.

Forrás: MTI  (hkz \ gtr \ gkp)
.

(Ezt a cikket 267 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE