Az új Volvo FMX fülke:Forradalmi erő és kényelem akkor is, ha keményre fordulnak a dolgok

Kiemelkedően robusztus, megerősített külső kényelmesebb munkakörnyezettel és ergonómiai szempontból továbbfejlesztett beltérrel. Az új Volvo FMX építőipari teherautó fülkéje új dimenzióba emeli a hatékony és biztonságos építőipari munkavégzést.

Az új Volvo FMX
Az új Volvo FMX

A Volvo Trucks tervezői és mérnökei a szó szoros értelmében megerősítették az eredeti típus robusztus, magabiztos imázsát.

Az új Volvo FMX fülkéje nagyszilárdságú acélból készül, és a lehető legbiztonságosabb munkakörnyezet biztosítása érdekében a világ legszigorúbb biztonsági normáinak kell megfelelnie. Az első rész szerkezetének valamennyi alkotóelemét áttervezték a robusztusság és az ellenállóképesség javítása érdekében.

„Az új FMX őszinte, jó képességű imázzsal alapozza meg személyiségét. Pontosan azt kapjuk, amit látunk. Egy teljes körűen felszerelt eszközt, amely száz százalékosan készen áll a kemény munkára. Ez az építőipari teherautó olyan, mint egy igazi akcióhős – egyre jobban néz ki, ahogy belemerül a kemény munkába” – mondja Rikard Orell tervezési igazgató.

Kiemelkedő kilátás

Az alvázhoz képest viszonylag alacsonyan elhelyezett fülke kényelmes be- és kiszállást, valamint kiemelkedő kilátást biztosít a jármű közvetlen környezetére. Ez csökkenti a jármű sérülésének kockázatát, illetve fokozza a teherautó közelében dolgozók biztonságát.

A Volvo FH és FM típusokhoz hasonlóan a Volvo klasszikus vas emblémája új, magasabb helyre, a szélvédő alá költözött. Az építőipari teherautón a vas embléma még nagyobb lett, a keresztrúd pedig vastagabb és színjelölést kapott, hogy illeszkedjen a fekete háttérhez. A hűtőrács dizájnjába egy praktikus kapaszkodót is integráltak.

Az új Volvo FMX gyártása az európai ügyfelek számára 2013. szeptemberében veszi kezdetét. Tekintsék meg az új építőipari teherautóról szóló filmet:

Szilárdabb részletek

Néhány példa a fülke erejét és robusztusságát tovább javító intézkedésekre:

A lökhárító izmosabb kialakítást kapott. Ez egy három részből álló egység, amelyben a felfelé hajló középső részt két különálló sarokelem keretezi, amelyek kényelmes fellépőként is szolgálnak. A sarokelemek rugalmas, nem repedő anyagból készülnek, így a korábbi megoldásnál jobban ellenállnak a kis sebességű ütközéseknek. Az alkotórészek könnyen leszerelhetők és kicserélhetők.
A lökhárító felett egy öntöttvas vonószem található, amelyet 32 tonna teherbírásra méreteztek.
A jellegzetes, ívelt vonalú fényszórókat áttervezték, strapabíróbbak lettek és jobb világítási teljesítményt nyújtanak. Dizájnjuk a többi új Volvo teherautóhoz fűződő családi köteléket hangsúlyozza.

„Jelentősen megkönnyíti a karbantartást, hogy valamennyi világítási funkció, így az irányjelzők és az élesen ívelt nappali menetvilágítás is egyazon egységben kerültek elhelyezésre. A tompított és távolsági világítás is jobb, mint korábban” – mondja Rikard Orell. „Az ügyfelek tovább javíthatják a világítási teljesítményt a Bi-Xenon fényszórók megrendelésével.”

Továbbfejlesztett vezetési pozíció

Az új Volvo FMX fülkéjének belső terét teljesen áttervezték, a járművezető kényelmét és munkakörnyezet ergonómiáját szem előtt tartva. A fülke a korábbi típushoz képest nagyobb teret és több tárolási lehetőséget kínál a járművezető számára.

A járművezető továbbá a jobb vezetői interfész előnyét is élvezheti. Az új ülések további négy fokkal jobban előredönthetők, és háttámlájuk 10 milliméterrel vékonyabb, mint korábban.

Kormánykeréken elhelyezett kezelőszervek és ívelt műszeregység

A kormánykereket integrált kezelőgombokkal látták el különféle funkciók, így például a sebességtartó automatika, a telefon és a navigáció irányításához. Az új, teljesen fekete műszeregység immár még jobban a járművezető felé hajlik.

„Ezáltal a járművezető kedvező elosztású, logikus munkakörnyezethez jutott, amelyben valamennyi gomb, kezelőszerv és funkció könnyen hozzáférhető” – mondja Ulf Andreasson, a Volvo Trucks fülkefejlesztési igazgatója.

A lábtér további növelése érdekében a gyújtáskapcsoló a műszerfalra költözött. Közvetlenül a gyújtáskapcsoló jobb oldalán, könnyen elérhető helyen találhatók az olyan fontos termékjellemzők, mint a nagyméretű integrált információs kijelző. Az ívelt résztől jobbra található egy sokoldalú modul, amely különféle kezelőszerveknek adhat otthont. A légkondicionáló könnyen kezelhető, és az egység is a korábbinál hatékonyabb, valamint továbbfejlesztett párátlanító funkciót is kínál.

Távirányítás mobil alkalmazáson keresztül

Az új „My Truck” mobil alkalmazás letöltése kiterjeszti a járművezető lehetőségeit a teherautó egyes funkcióinak távoli lekérdezésében és működtetésében. Az alkalmazás lehetővé teszi a fűtőberendezés távoli elindítását, illetve a riasztó, az ajtózárak és a folyadékszintek állapotának ellenőrzését.

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 456 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?