Rába-közgyűlés: nem fizet osztalékot a cég

Nem fizet osztalékot 2012-es teljesítménye után a Rába Járműipari Holding Nyrt., a pénteki győri közgyűlés 98,3 százalékos többséggel szavazta meg a menedzsment Pintér István elnök-vezérigazgató által bejelentett javaslatát.

Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.  MTI Fotó: Krizsán Csaba
Pintér István, a Rába Járműipari Holding Nyrt. elnök-vezérigazgatója.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

A holding igazgatóságát továbbra is Pintér István irányítja. A társaság tájékoztatása szerint erről a közgyűlést követően, a testület ülése döntött. Pintér István – akit a közgyűlés egyhangú szavazással választott be ismét az igazgatóságba – 2005 óta irányítja a testületet – emlékeztet a közlemény.

Pintér István elnök-vezérigazgató a közgyűlésen mondott beszédében kiemelte, hogy 2012 áttörést hozott a társaság futómű-üzletága számára. Az európai piac 9 százalékos csökkenése ellenére a Rába itt 10 százalékos bővülést ért el, míg belföldi és FÁK-államokbeli értékesítése az előző évi szinten maradt.

Az amerikai piacon a mezőgazdasági és a speciális gépek szegmensében is mintegy negyven százalékos bővülést könyvelt el a cég. Ebben a szegmensben új fejlesztési lehetőséget ad az a nemrégiben aláírt stratégiai megállapodás, amelynek alapján – korábbi bejelentés szerint 2014 tavaszától – Volvo-buszokat gyárthat a Rába.

Az elnök-vezérigazgató szerint a jövőre induló gyártás során évente 200-300 busz készülhet Győrben, ez 15-20 milliárdos bevételt jelent.

A tőzsdei kivezetéssel kapcsolatos kérdésre válaszolva Pintér István úgy nyilatkozott, hogy a cég nemzetközi vevőköre számára fontos a Rába transzparens működése, és vásárlóik egyáltalán nem érdekeltek abban, hogy ez változzon. Egy másik felvetésre annak a véleményének adott hangot, hogy a társaság részvényei alulértékeltek.

A társaság február közepén publikált, a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerint készült, konszolidált jelentése 42,35 milliárd forint árbevételről és 569 millió forint nyereségről adott számot a tavalyi évről. A bevételek 7,5 százalékkal nőttek, az eredménye 25,2 százalékkal haladta meg az előző évit.

A Rábában a magyar állam 73,67 százalékos tulajdonnal rendelkezik, ami 76,79 százalékos szavazati arányt biztosít számára.
A Rába-részvények a Budapesti Értéktőzsde „A” kategóriás papírjai, amelyek az elmúlt egy évben 651 és 950 forint között forogtak, a legutóbbi záróár 860 forint volt.

Forrás: MTI  (bly \ guz \ gkp)
.

(Ezt a cikket 237 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?