Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: folytatódik az árcsökkenés

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során heti átlagban a benzin ára 3,2%-kal, a gázolaj esetében az ár 2,8%-kal csökkent. A forint árfolyama heti átlagban 3,1%-kal erősödött. Ezen a héten (április 8-12.) szerdán a benzinnél 8, a gázolajnál 3 forintos emelést jelentettek be, pénteken (április 12-én) újabb 5-5 forinttal csökkent az üzemanyagár. A hét második felében történt átlagos változások miatt április 15-én, hétfőn 5-7 forint közötti benzin és 4-6 forint közötti gázolaj árcsökkentés bejelentése várható. Így, valószínűleg a benzin ára 413-415, a gázolaj ára 422-424 forint lesz április 17-én, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az április 8-12-i héten héten 3,2%-kal csökkent, a hét első napján ugyan volt egy kis emelkedés, de azóta igen erősen csökkent az ár. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban 2,8%-kal mérséklődött,  a hét első két napján megjelent kis áremelkedést a hét többi napján bőven eltüntette a csökkenés. A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában ismét erősödött, a forint a dollárhoz viszonyítva jelentősen, 3,1%-kal, lett erősebb. Az árfolyam erősödésének hatására a dollárban mért benzin és gázolaj árcsökkenés forintban mérve még nagyobbá vált.

A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 104 dollárról szerdára 106 dollárra emelkedett, majd a hét végére 102 dollárra csökkent. Az üzemanyagok jegyzési ára az észak-európai és a mediterrán piacokon azonos irányban és közel azonos ütemben változtak, a magyar árak vonatkozásában fontos mediterrán piacon a hét első napjainak kivételével a hét többi tőzsdenapján esetek az árak úgy a benzin, mnt a gázolaj esetében.

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 6,2%-os, míg a ggázolajnál 5,9%-os árcsökkenést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 5-7 Ft közötti, a gázolaj esetében 4-6 forintos árcsökkenés bejelentése várható. április 15-én, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 415 forintra csökken, s a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 423 forintra mérséklődik április 17-én, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak mérséklődtek: a benzin 6,5, a gázolaj is kb. 3%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 11%-kal több benzint és 7%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 237 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .