Biztonság Busz hírek Hírek

Ombudsman: a BKK szerint télen is biztonságos a négy évszakos gumiabroncs a buszokon

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezérigazgatója szerint a cég buszain és trolibuszain lévő négy évszakos gumiabroncs télen is biztonságos. Vitézy Dávid erről Szabó Máté ombudsmannak küldött válaszában írt.

Hóban elakadt BKV buszok miatt alakult ki óriási dugó a főváros XIII. kerületében a Róbert Károly körúti felüljáró Vágány utcai felhajtójánál 2013. január 14-én. MTI Fotó: Lakatos Péter
Hóban elakadt BKV buszok miatt alakult ki óriási dugó a főváros XIII. kerületében a Róbert Károly körúti felüljáró Vágány utcai felhajtójánál 2013. január 14-én. MTI Fotó: Lakatos Péter

Az alapjogi biztos hivatala szerdán az MTI-vel azt közölte: Szabó Máté a tömegközeledés januári akadozásának okait vizsgálva kérdezte a BKK-t arról, hogy a buszok és a trolibuszok négy évszakos gumiabroncsai alkalmasak-e a téli útviszonyoknak megfelelő biztonságos közlekedésre.

Vitézy Dávid vezérigazgató az ombudsmant a rendkívüli hóhelyzet után arról tájékoztatta: az autóbuszokon és trolibuszokon ma használt, négy évszakos abroncsok műszaki és biztonsági szempontból is megfelelőek mind a nyári, mind a téli használatra.

Ezek állapotát folyamatosan vizsgálják, “ennek is köszönhetően az elmúlt években nem történt olyan baleset, amely az autóbuszok és trolibuszok gumiabroncsainak nem megfelelő mintázatára vagy anyagminőségére lett volna visszavezethető” – áll a válaszlevélben.
Vitézi Dávid azt írta az ombudsmannak, hogy a külön nyári és téli gumiabroncsok használatára, rendszeres átszerelésére, tárolására a BKV-nek nincs is anyagi lehetősége, erre a bevételek nem biztosítanak fedezetet.

Közölte továbbá, hogy a januári forgalmi zavarokról készült jelentéseket a központ elemezte, és arra a következtetésre jutott, hogy a rendkívüli síkosság közepette a forgalom a leginkább nem a tömegközlekedési, hanem más járművek elakadása, balesete, a torlódások miatt akadozott.

Mindemellett a BKK felkéri a vele szolgáltatási szerződésben álló három autóbusz-üzemeltető társaság vezetőjét, hogy a gumiabroncsok állapotát kiemelten ellenőrizzék – tájékoztatta Szabó Máté alapjogi biztost a közlemény szerint a vezérigazgató.

Forrás: MTI  (btiv \ bám \ bhi)
.

(Ezt a cikket 326 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .