Havazás – Büntetné a közúti torlódások kialakulásért vétkesen felelős kamionsofőröket az MSZP

Törvényjavaslatot nyújt be az MSZP, hogy büntetni lehessen azokat az autóvezetőket, akik vétkesek a katasztrófahelyzetekben kialakuló közúti torlódásokért – közölte a párt biztonságpolitikai ügyekért felelős frakcióvezető-helyettese kedden az MTI-vel.

Összetört autók az M7-es autópályán, Nagykanizsa közelében. A sztráda zalai szakaszán több mint 40 autó ütközött egymásnak. Az első információk szerint ketten sérültek meg. MTI Fotó: Varga György
Összetört autók az M7-es autópályán, Nagykanizsa közelében. A sztráda zalai szakaszán több mint 40 autó ütközött egymásnak március 14.-én.
MTI Fotó: Varga György

Harangozó Tamás tudatta, hogy a szocialisták „szembesítő jelentést” készítettek a március 14-16-ai katasztrófahelyzetről, mivel szerintük a kormány számára összeállított belügyminiszteri dokumentum alkalmatlan a helyzet elemzésére, a tanulságok levonására, illetve az esetleges személyi felelősség megállapítására.

A rendkívüli időjárási helyzet kezeléséről szóló belügyminisztériumi jelentést kedden tárgyalja az Országgyűlés rendészeti bizottsága.
Harangozó Tamás szerint a szocialisták dokumentuma „nagyon súlyos megállapításokat tesz”.

Kiderülhet, hogy a kormány felelős szervei tételesen törvényt sértettek, amikor meg sem kísérelték a katasztrófahelyzetek kezelésére előírt szabályokat, eljárásokat alkalmazni, és ezzel maguk is hozzájárultak a kialakult helyzet súlyosságához – fogalmazott a politikus.

Az MSZP-frakció a rendészeti bizottság ülésén elhangzó kormányzati válaszoktól függően vizsgálni fogja, hogy szükséges-e akár büntetőeljárás keretében feltárni a vezetői felelősséget – tette hozzá.

A politikus közölte: az MSZP a szabálysértési törvény módosításával kötelezően előírná a hasonló helyzetekben a közúti torlódások kialakulásért vétkesen felelős kamionsofőrök és a mentési munkákat ellehetetlenítő, a leállósávokat elfoglaló gépjárművezetők jogosítványának elvételét – tette hozzá.

A március 14-én kezdődött intenzív havazás és a viharos erejű szél miatt kialakult hófúvás számos utat – köztük autópályát is – járhatatlanná tett. Autók és kamionok akadtak el, mintegy 14 ezer ember rekedt az utakon, a vasúti közlekedés több vonalon megbénult, számos településen megszakadt az áramszolgáltatás.

Forrás: MTI  (bhi \ bpt)
.

(Ezt a cikket 552 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?