Akár 20%-os megtakarítást eredményezhetnek az integrált vállalatirányítási rendszerek

Eszközök beszerzése, fuvarok menedzselése, munkaerő-elosztás: ezek mind olyan feladatok, amelyek egy járműflottával rendelkező nagyvállalat számára rengeteg adminisztrációval járnak, és folyamatos összehangolást igényelnek. Éppen ezért az eredményes működéshez ma már olyan adatfeldolgozó megoldásra van szükség, amely a vállalatirányítási rendszerbe integrálva képes összekapcsolni és egy időben elemezni az információkat. Ezzel a megoldással elkerülhető, hogy a járművek fölösleges kilométereket fussanak vagy a kelleténél több üzemanyagot fogyasszanak. Az így optimalizált működés mintegy 20%-os költségmegtakarítást is eredményezhet a vállalat számára.

A WebEye Magyarország szakértőinek tapasztalatai szerint a gyakran száznál is több járművet számláló, sok esetben nemzetközi vállalatok autóflottáinak irányítása rendkívül összetett feladat. Mindez még akkor is igaz, ha GPS-alapú járműkövető rendszer segíti az adott cég munkáját. Ezek a telematikai szoftverek számos járműdiagnosztikai adatot képesek figyelni az üzemanyagszinttől kezdve a járművek útvonalán át egészen a rakományt érintő információkig. Ugyanakkor, mivel általában zárt rendszert alkotnak, és nem teszik lehetővé az adat-továbbítást harmadik fél számára, ezért nem nyújtanak lehetőséget az információk beépítésére a vállalati szoftverbe. Ezzel szemben egy fejlettebb járműfigyelő technológia a vállalati rendszer integrált elemét képezi, és a részfeladatok ellátásán kívül a teljes vállalati döntéshozás optimalizálására is alkalmas. Ilyen esetben a begyűjtött adatok több felületen elérhetőek: a szolgáltató mellett a vállalati management illetve a sofőr is hozzáférhet az információkhoz, ezzel megkönnyítve a feladatok szervezését.

„Hazai és nemzetközi viszonylatban is egyre keresettebbek az integrált megoldások a fuvarozói szektorban. Magyarország mellett Németországban, Bulgáriában és Lengyelországban is azt tapasztaljuk, hogy elsősorban a nemzetközi disztribúciós feladatokat ellátó közép- és nagyvállalatok részéről mutatkozik igény az integrált telematikai rendszerek használatára. A leggyakrabban a fuvarkiadó modult integrálják, de gyakran használt funkció a túraszervező, a hivatali és magán utak megkülönböztetése és a szenzorfigyelések is. Az integráció számos előnnyel bír a vállalat számára: megkönnyíti az adminisztrációt és az ellenőrzőmunkát, és költségcsökkentő hatása is van: a felhasználási terület és a flottaméret függvényében általánosan elmondható, hogy 4-10%-os, nagyobb vállalatok esetében pedig akár 15-20%-os megtakarítást is eredményezhet az integrált GPS-alapú rendszerek használata” – mondta el Bagossy Tamás, a WebEye Magyarország Kft. ügyvezetője.

Egy fuvarozó vállalat példáján szemléltetve ez a gyakorlatban úgy működik, hogy amint beérkezik egy fuvarmegrendelés, azt a vállalat a saját rendszerében rögzíti, majd egy kattintással átküldi az integrált telematikai rendszer moduljába. A szoftver megjeleníti a bejárandó útvonalat, amely alapján a logisztikai munkatárs az arra legmegfelelőbb gépjárműnek tudja kiadni a munkát. Ez után a gépjárműbe épített egységen keresztül a sofőr azonnal értesítést kap, hogy pontosan hova kell mennie és mi a feladata. A teljesített megbízás pedig automatikusan megjelenik a vállaltirányítási rendszerben, ezáltal folyamatosan nyomon követhető a teljesítési idő és a felmerülő költségek.

Egy másik példa a flottamenedzsment hatékonyságának növelésére a Prímagáz vállalatirányítási rendszerébe integrált telematikai megoldás. „A céges gépjárműflottát, a tankautó-flottát és a gázpalackokat fuvarozó teherautóparkot is felszereltük GPS-alapú járműkövetéssel, ami nagy segítséget jelent a fuvartervezésben és az üzemanyag-fogyasztás optimalizálásában. Az adatok lekérdezése automatizált, és a saját informatikai rendszerünkben is valós időben jelennek meg az információk, ami gyors reagálást tesz lehetővé. Ha például elakad egy gázt szállító kamionunk, vagy nem várt esemény miatt újra kell tervezni az útvonalat, ezt pillanatok alatt el tudjuk végezni” mondta el Kiss Péter, a Prímagáz informatikai szakértője.

Fontos kiemelni, hogy az integrált GPS-alapú rendszerek használata a költségcsökkentés mellett versenyelőnyt is jelenthet a felhasználói számára. Elterjedt gyakorlat, hogy számos nagyvállalat kizárólag olyan speditőröket alkalmaz a fuvarfeladatok ellátására, akikkel meg tudják valósítani a teljes körű telematikai integrációt. Ennek feltétele, hogy a speditőrök rendelkezzenek integrációra alkalmas logisztikai megoldásokkal, amelyek segítségével a megbízók folyamatosan nyomon követhetik a fuvarok teljesítését a saját vállalatirányítási rendszerükben. A teljes körű integráció tehát mindegyik fél számára előnyös és a piaci trendek is azt mutatják, hogy hamarosan a vállalatok közötti adatkommunikáció megkerülhetetlen eleme lesz.

 

WebEye Magyarország Kft.

A WebEye Magyarország Kft. az Európa 14 országában jelen lévő 100 százalékban magyar tulajdonú Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport tagja. A Lambda-Com közlekedésinformatikai cégcsoport vezető szolgáltatása a telematikai-(Mobile Resource Management), szállítmányozási biztonságot támogató „WebEye megoldás”, amely GPS/GPRS technológia alkalmazásával a nap 24 órájában, valós időben teszi lehetővé a járművek mozgásának, útvonalának elemzését. Európa útjain összesen 40 ezer autóban van WebEye, ebből 23 ezret aktívan követnek.

 

Bővebb információ: http://hu.webeye.eu/
.

(Ezt a cikket 256 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?