ORFK: a világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség

A világon egyedülálló közlekedésbiztonsági fejlesztést hajtott végre a rendőrség – jelentette be Óberling József, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlekedésrendészeti főosztályvezetője szerdai, a személyi sérüléssel járó balesetek földrajzi helyszínének geokódos meghatározását segítő rendszert bemutató sajtótájékoztatóján.

A főosztályvezető ismertette: egy európai uniós irányelv alapján kormányrendelet írja elő a rendőrség részére a halálos és súlyos sérüléses közúti közlekedési balesetek esetében az esemény helyszínének pontos, GPS-koordinátákkal történő rögzítését. Az MTI kérdésére kifejtette: ennek oka a közlekedésbiztonság prioritása miatt a balesetveszélyes helyek azonosíthatósága.

Az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság önálló költségvetéséből szereztek be 286 okostelefont, amelyeket alkalmassá tettek arra, hogy a baleseti helyszíneket geokódokkal láthassák el. Hozzátette: androidos alkalmazást használnak, s az adatok rögzítését követően további adatrögzítés nem szükséges. A fejlesztéssel együtt darabonként 100 ezer forint alatti beszerzés révén valamennyi, egyidőben szolgálatban levő baleseti helyszínelőnél lesz ilyen eszköz az országban.

Óberling József beszámolt arról is, hogy a jogszabályi előírások mellett azt is célként tűzték ki, hogy a forgalomkorlátozásokról, a közúti közlekedés zavartalanságát akadályozó eseményekről a közlekedőket is tájékoztassák. Ezért a balesetek helyszínén felvett adatokat továbbítják a TrafficNav Kft.-nek, ahol az adatokat feldolgozzák és azokat eljuttatják a TMC (Traffic Message Channel) vételére alkalmas eszközökre.

A feldolgozott közlekedési információk elérhetőek xml-es formátumban is, ez bármilyen internetre csatlakoztatott eszközre eljuttatható. Így többek között hordozható navigációs eszközre, okostelefonra és az autókba épített navigációs rendszerre is. Amellett, hogy az adatok alapján a felhasználók térképen is láthatják, hol történt baleset, a rendszer arról is információt ad, hogy a helyszínelést a rendőrség várhatóan mikorra fejezi be.

Makai Bence, a fejlesztésben résztvevő TrafficNav Kft. ügyvezető igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a végfelhasználó számára a szolgáltatás ingyenes.

Forrás: MTI  (bne \ btz \ bdó)
.

(Ezt a cikket 428 alkalommal tekintették meg.)

Hozzászólások

Ezeket olvastad már?

Vélemény, hozzászólás?

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..