Hírek Közút

Megkezdődnek az idei útfelújítások Borsodban is

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. az utóbbi évek legnagyobb keretösszegét használhatja fel idén az Új Széchenyi Terv forrásaiból a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei mellékúthálózat rekonstrukciójára. A közútkezelő összesen 9,6 milliárd forint támogatásból 86,6 kilométernyi erősen leromlott állapotú alsóbbrendű utat újít fel 2013-ban. A projektnyitót Demeter Ervin kormánymegbízott és Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója részvételével 2013. március 29-én, Nyékládházán rendezték meg.

illusztráció (Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt.)

A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak köszönhetően a nyertes pályázók összesen több mint 114 milliárd forintot fordíthatnak az alsóbbrendű úthálózat megerősítésére és felújítására 2010 és 2013 között. A 4-5 számjegyű utak fejlesztése terén minden régióban sikerült elérni a közel 100 százalékos forráslekötést a jelenlegi programozási időszakban.

Idén országszerte közel 600 kilométernyi, régóta felújításra váró alsóbbrendű mellékút újul meg a Magyar Közút Nonprofit Zrt. beruházásaiban az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programjainak forrásaiból (ld. a csatolt térképet). A közútkezelő a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogató döntése nyomán a tavalyi érték háromszorosából, mintegy 87 milliárd forintból indíthat fejlesztéseket. A 2013 első félévében megkezdődő munkákat döntő részben még az év vége előtt befejezik.

A beruházások megvalósulásával nő a forgalombiztonság, könnyebben és gyorsabban elérhetővé válnak a kistérségi központok, csökkennek a környezeti károk. A sikeres projektzárások utáni években a közútkezelő és a Regionális Fejlesztési Ügynökségek kiemelt figyelemmel kísérik a felújított szakaszok állapotát, hogy a mellékutak tartósan kiváló minőségűek maradhassanak.

A teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is.

A program Borsod-Abaúj-Zemplén megyei beruházásaiban megújul a Sajószöged-Hejőbába összekötő út 5, a Nyékládháza-Tiszacsege összekötő út 20,1, a Sajókaza-Aggtelek-Szin összekötő út 5,9, a Csokvaomány bekötőút 4,4, a Szikszó-Gagyvendégi összekötő út 21,2, a Csenyéte bekötőút 3,1, a Méra-Szemere-Büttös összekötő út 2, a Sárospatak-Alsóberecki összekötő út 5,3, a Bodroghalom-Tiszakarád összekötő út 2, a Sátoraljaújhely-Pácin-Zemplénagárd összekötő út 1,5, az Irota bekötőút 2,3, az Edelény-Felsőzsolca összekötő út 5,9 és a Cigánd-Pácin összekötő út 7,9 kilométeres szakasza. A tavaszi hónapokban folyamatosan indulnak hasonló fejlesztések az ország más részein is.

Forrás: Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs főosztály
.

(Ezt a cikket 238 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .