Hamarosan pályázható a gázmeghajtású új autóbuszok beszerzése

Az új, gázmeghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez az állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságok 2013. április 4. és szeptember 30. között, illetve a rendelkezésre álló keret kimerüléséig adhatják be a pályázatukat.

Forrás: Wikipédia

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) korábbi tájékoztatása szerint a tárca összesen 1,6 milliárd forint támogatást ad új, gázmeghajtású (CNG) autóbuszok beszerzéséhez állami vagy önkormányzati tulajdonú közösségi közlekedési társaságoknak. A pályázati úton elnyerhető forrásból az azonos műszaki tartalmú dízelüzemű és gázüzemű járművek árkülönbözete fedezhető.

A gázmeghajtású járművek használatának terjedésével csökkenthető a közösségi közlekedés szén-dioxid-kibocsátása és a szálló por koncentrációja, a városok légszennyeződése. A vissza nem térítendő, utófinanszírozású támogatást az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében, a kvótabevételek terhére biztosítja az NFM.

A pályázaton közösségi közlekedési feladatokat érvényes közszolgáltatási szerződés alapján ellátó állami vagy önkormányzati tulajdonú gazdálkodó szervezetek vehetnek részt, a támogatás kizárólag új, alacsony padlójú, gázmeghajtású autóbuszok beszerzéséhez igényelhető.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke szóló buszoknál darabonként legfeljebb 18 millió forint, csuklós autóbuszonként maximum 24 millió forint lehet. A pályázók biztosítékadási kötelezettség mellett a támogatási összeg negyedéig, de legfeljebb 300 millió forint értékben előleget is igényelhetnek.

A pályázónak vállalnia kell, hogy a járművek üzembe állítását követő két hónapon belül véglegesen kivon a forgalomból legalább ugyanannyi, környezetvédelmi szempontból elavult autóbuszt. További feltételként a CNG buszok közlekedtetéséhez megfelelő infrastrukturális hátteret kell biztosítani, amit legalább 3 éven át fenn kell tartani.

Forrás: MTI  (gpe \ guz \ gkp)
.

(Ezt a cikket 231 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?