Határinfó Hírek Időjárás Külföld Rendőrségi hírek

Rendőrség: a hóhelyzet kezelését is segítette a román-magyar együttműködés

A romániai Bihar Megyei Rendőr-főfelügyelőség közlekedésrendészeti osztályának vezetője szerint a márciusban rendkívüli nehézségeket okozó havazás idején közlekedési káosz alakult volna ki a román és a magyar rendőri szervek folyamatos együttműködése nélkül.

Árokba csúszott autójuk mellett várakoznak utasok a hófúvásban a behavazott 74-es főúton, a Zala megyei Magyarszentmiklós határában 2013. március 14-én. MTI Fotó: Varga György
MTI Fotó: Varga György

Sava Dorin pénteken Ártándon, a magyar-román határátkelőnél tartott közös sajtótájékoztatón közölte: a magyarok folyamatos tájékoztatást adtak a részleges határzár idején, így Bihar, Kolozs és Maros megyében azonnal pihenőhelyekre tudták terelni a kamionokat. Ennek hiányában akár egy hétig is káoszt okozhatott volna Biharban és Hajdú-Biharban az úton közlekedő több ezer jármű – tette hozzá.

Az osztályvezető ismertetése szerint a román fél részéről 2012-ben mintegy ötszáz rendőr vett részt a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen folytatott, úgynevezett tükörakciókban. Ezek során Magyarországon a 42-es, míg Romániában az 1-es – E60-as – úton közösen járőröztek.

Mint mondta, a szoros együttműködésük fél évtizede alatt a határ két oldalán harmadával sikerült csökkenteni a balesetek számát. Sava Dorin külön kiemelte azt, hogy tapasztalataik szerint a magyar autósok sokkal körültekintőbben vezetnek és kevesebb balesetet is okoznak, mint mások.

Bacsó Attila, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője elmondta: tavaly több mint nyolcszáz személyi sérüléssel járó baleset történt a megyében, ebből 34 volt halálos kimenetelű. A 42-es úton a sérüléses balesetek ötöde halálos volt – emelte ki.

Ártándnál 2012-ben 1,7 millió jármű és 4,5 millió ember lépte át a határt a két oldalon. A magyar-román tükörakciók közül Bacsó Attila kiemelte az ébresztő akciókat, amikor éjszaka teát és kávét adtak a közlekedőknek, de folyamatosan mérték a sebességet és ellenőrizték a járművek műszaki állapotát is.

A közös ellenőrzésekben a főkapitányság több mint hatszáz rendőre vett részt. Az akciók 2013-ban is rendszeresek lesznek – fűzte hozzá.

Forrás: MTI  (htzs \ bzt \ ppd)
.

(Ezt a cikket 280 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .