Bemutatók Hírek Márkahírek Újdonságok Volvo

Az új Volvo FM fülkéje – a funkcionális dizájn vonzó munkakörnyezetet teremt

Az új Volvo FM fülkéjét a járművezetők mindennapi munkakörülményeit szem előtt tartva tervezték meg. Az eredmény egy hatékony, ergonomikus kialakítású és biztonságos munkahely, amelyet korszerű dizájn jellemez, miközben valamennyi funkció kényelmesen elérhető helyre került.

volvo-FM_detalj_interior-99-4

A fülke alacsonyan ül az alvázon, kényelmes, kétlépcsős belépést és jobb kilátást téve lehetővé a járművezető számára – ezt az alacsony megjelenést a közvetlenül a szélvédő alatti sötét színű rész is kihangsúlyozza.

Az FH-hoz hasonlóan a Volvo klasszikus vas emblémája új, magasabb helyre, a szélvédő alá költözött.

„A fülke modern kinézete a Volvo járműcsaládra jellemző identitást hordoz. Alacsonyabbnak, elérhetőbbnek látszik. A hátrafelé ereszkedő, finoman lekerekített sarkok aerodinamikai hatékonyságot sugároznak. Az új FM így különösen tetszetős módon vegyül bele a forgalomba” – mondja Rikard Orell tervezési igazgató.

A fülke elejének felső része egyetlen darabból készül, amely könnyedén felnyitható. A homlokrészen egy kényelmes kapaszkodó is található. A hűtőrács alsó része széles fellépővé hajtható ki, amely kényelmes megoldás például a szélvédő tisztításánál is.

Az első osztályú minőség és a lehető legbiztonságosabb munkakörnyezet megteremtése érdekében a fülke nagyszilárdságú acélból készül, és a kialakítás tesztelése a világ legszigorúbb biztonsági normái szerint történt.

Új fényszórók

Az új fényszórók jellegzetes vonalaikkal szintén az új Volvo FH-hoz fűződő családi kötelékeket hangsúlyozzák. Teljesítményük a távolsági és a tompított világítás tekintetében egyaránt javult. Jelentősen megkönnyíti a karbantartást, hogy valamennyi világítási funkció, így az irányjelzők és az élesen ívelt, látványos nappali menetvilágítás (DRL) is egyazon egységben találhatók.

Az ügyfél tovább fokozhatja a világítás hatékonyságát Bi-Xenon és aktív fényszórók megrendelésével, amelyek a teherautó fordulási irányának megfelelő irányba fordítják a fénykévét, jobb látási viszonyokat biztosítva sötétben.

12_Volvo_FM

Kényelmes és felhasználóbarát munkahely

A járművezető ergonomikus kialakítású, kényelmesebb munkahelyen dolgozhat a teljesen új műszerfalnak és a fülkében elérhető számos új funkciónak köszönhetően.

„Célunk egy olyan munkahelyi légkör kialakítása volt, amely segít ügyfeleinknek a legjobb járművezetők elcsábításában. Kedvező elosztású és logikus munkakörnyezetet biztosítunk a számukra, amelyben valamennyi gomb, kezelőszerv és funkció könnyen hozzáférhető” – magyarázza Ulf Andreasson, a Volvo Trucks fülkefejlesztési vezetője.

Az új ülések további négy fokkal jobban előredönthetők, és háttámlájuk 10 milliméterrel vékonyabb, mint korábban. Ez tágabb állítási lehetőségeket és jobb vezetési pozíciót eredményez, elsősorban a magasabb termetű járművezetők számára.

Az ülések új kialakítása jobb derék- és oldaltámasztást kínál, valamint a lábtér is megnőtt, mivel a gyújtáskapcsoló a műszerfalra költözött.

volvo-fm_detalj_interior-99-123

Ívelt műszerfal

Az új műszerfal a járművezető felé ível, így valamennyi gomb és kezelőszerv jól látható, illetve könnyen elérhető. A kormánykerék integrált kezelőszerveket tartalmaz számos funkcióhoz, például a sebességtartó automatikához, a telefonhoz, a Dynafleethez és a navigációhoz.

A rugalmas kapcsolómodul számos kezelőszervet foglalhat magában. Példa erre az I-Shift sebességváltó kezelése négy nyomógomb segítségével az ülés mellett elhelyezett hagyományos fokozatválasztó helyett.

A műszerfal számos praktikus tárolóhelyet is kínál.

„Az alapelképzelés, hogy sok tárolóhelyet kell biztosítani a járművezető munkájának megkönnyítésére. Iratok, szállítólevelek, mágneses kulcskártyák, személyes tárgyak… Mindennek megvan a saját, külön kialakított helye” – magyarázza Ulf Andreasson.

FM_int_stor_

Biztonságosabb vezetés

Az új Volvo felszerelhető a radar és kamera segítségével működő Előzetes ütközésfigyelmeztetés járművezető-támogató rendszerrel.

„Ez a rendszer először figyelmezteti a járművezetőt, ami a legtöbb esetben elég is a súlyos baleset elkerüléséhez” – mondja Carl Johan Almqvist, a Volvo Trucks közlekedés- és termékbiztonsági igazgatója.

Az elülső aláfutásgátló egy könnyű szerkezet, amelyet arra terveztek, hogy könnyebb járművel történő ütközés során elnyelje az ütközési energia számottevő részét.

A Work Remote egy vezeték nélküli távirányító készülék
A Work Remote egy vezeték nélküli távirányító készülék

Távirányítás az egyszerűbb rakománykezelésért

A Volvo FM megrendelhető olyan rendszerrel is, amely a fülkén kívül is megkönnyíti a járművezető munkáját.

„Vezeték nélküli távirányítónk segítségével a járművezető azonnal láthatja a rakomány tömegét, illetve annak eloszlását a rakfelületen. A távirányító lehetővé teszi továbbá számos más feladat elvégzését anélkül, hogy a járművezetőnek gyakran kellene be- és kiszállnia a fülkéből” – mondja Samuel Nerdal, a Volvo Trucks elektromos és elektronikai termékmenedzsere.

Távirányítás egy új mobiltelefonos alkalmazáson keresztül

További hasznos új termékjellemző a járművezetők számára a „My Truck” mobiltelefonos alkalmazás, amely lehetővé teszi a teherautó egyes funkcióinak távoli irányítását és megfigyelését. Az alkalmazás magában funkciói:

  • A fűtőberendezés távoli aktiválása. Ha a teherautó rendelkezik állóhelyzeti fűtéssel vagy hűtéssel, az az alkalmazás segítségével azonnal vagy időzítve is elindítható.
  • A járművezető számára különféle információkat elérhetővé tévő „műszerfal”: a gázolaj, az AdBlue, a motorolaj, a hűtőfolyadék és a mosófolyadék aktuális szintje, valamint az akkumulátor és különböző világító berendezések állapota.
  • A teherautó ajtózárainak nyitott vagy zárt állapotát jelző információk.
  • A riasztó állapota. Ha a riasztó működésbe lép, a járművezető értesítést kap erről a mobiltelefonjára.

Az új Volvo FM gyártása az európai ügyfelek számára 2013. szeptemberében veszi kezdetét. Tekintsék meg az új Volvo FM-ről szóló filmet:

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 720 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .