A csütörtök éjjel és várhatóan pénteken is uralkodó viharos szélre, hóesésre és fagyra tekintettel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) arra kér mindenkit, ha muszáj útnak indulnia, csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel utazzon, figyelje a hatóságok közleményeit, tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.

Árokba csúszott kamion a behavazott 74-es főúton, a Zala megyei Magyarszentmiklós határában 2013. március 14-én. MTI Fotó: Varga György
Egy hete történt… Árokba csúszott kamion a behavazott 74-es főúton, a Zala megyei Magyarszentmiklós határában 2013. március 14-én.
MTI Fotó: Varga György

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntekre két északkeleti megyére is másodfokú figyelmeztetést adott ki a viharos szél és a hófúvás miatt. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében pénteken 90 kilométer/óránál erősebb széllökésekre és erős hófúvásra is készülni kell; ezeken a területeken a friss hóval borított területeken a viharos szél magas hótorlaszokat emelhet.

Hajdú-Bihar megyére mind a viharos szél, mind a hófúvás miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. További tizenegy megyére valamint Budapestre az erős szél miatt adtak ki szintén elsőfokú figyelmeztetést. Emellett a Miskolc-Polgár-Debrecen vonaltól keletre péntek kora délutánig mintegy 1-7 centiméter hó is hullhat.

Minderre tekintettel az OKF csütörtök esti közleményében arra hívta fel a figyelmet: a közlekedés és a lakosság biztonsága érdekében a hatóságok korlátozásokat vezethetnek be a közúti és vasúti közlekedésben. Emellett a hófúvás miatt hóakadályok keletkezhetnek, az ezekben elakadt járművek pedig újabb torlódásokat okozhatnak.

A közleményben azt kérték a közlekedőktől, hogy az utak síkosságára ügyelve, a megváltozott útviszonyoknak megfelelően vegyenek részt a közúti közlekedésben. Aki elindul, csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye, és tankoljon a szokottnál több üzemanyagot – tették hozzá.

Figyelmeztettek arra is, hogy a viharos szél fák ágait szakíthatja le vagy fákat dönthet ki, tetőket rongálhat meg, a lehulló törmelékek sérüléseket és károkat okozhatnak. A kárbejelentések várhatóan megnövekvő száma miatt a lakosság türelmét kéri a katasztrófavédelem.

A közleményben kiemelték: a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Azt kérték: ha valaki bajba kerül, vagy tudomása van arról, hogy másnak tűzoltói segítségre van szüksége, hívja a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.

Az OKF végül arra hívott fel: mindenki közlekedjen elővigyázatosan, készüljön a várható fennakadásokra, figyelje a hatóságok közleményeit, továbbá tájékozódjon az időjárásról és az utak állapotáról.

Forrás: MTI (bsf \ bri \ kpt)
.

(Ezt a cikket 281 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?