Egyszerűbb és gyorsabb lesz a határátlépés Horvátország uniós csatlakozásával

Egyszerűbb és gyorsabb lesz az átlépés, miután Horvátország július 1-jei európai uniós csatlakozásától megszűnik a vámellenőrzés, és csupán egy közös útlevél-ellenőrzés lesz a magyar-horvát határátkelőkön – közölte az MTI érdeklődésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a rendőrség.

Cséve Szabolcs, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Vám- és Pénzügyőri Főigazgatóságának sajtóreferense elmondta: a vámellenőrzés megszűnik a horvát határszakaszon, a vásárolt árukat nem kell majd bejelenteni határátlépéskor. Horvátország tekintetében is már csak az EU-n belüli korlátozások lesznek érvényesek – például a kulturális javak vagy a fegyverek szállítására vonatkozóan -, a NAV a szabályok betartását mélységi ellenőrzés során a közutakon, parkolókban vagy akár a pályaudvarokon ellenőrzi.

Hozzátette, hogy a jövedékiadó-törvény szerint Horvátországból is az EU belső határán érvényes mennyiségben hozhatók be jövedéki termékek. Ez személyenként 800 szál cigaretta, 200 darab szivar, 400 darab szivarka, 1000 gramm fogyasztási dohány, 110 liter sör, 20 liter köztes alkoholtermék, 10 liter alkoholtermék, együttesen 90 liter bor és pezsgő – amelyből a pezsgő legfeljebb 60 liter lehet -, továbbá legfeljebb 10 liter, nem az üzemanyagtartályban szállított üzemanyag lehet.

A házi kedvencek, így a kutyák, macskák vagy akár a vadászgörények az unión belül is csak állatútlevéllel szállíthatók, ilyen okmányt pedig csak a szükséges védőoltásokkal és mikrochippel ellátott állat kaphat. Gyógyszerek – az utazás időtartamával összhangban – csak a kezelőorvos által előírt mennyiségben szállíthatók – hívta fel a figyelmet a NAV sajtóreferense.

Sinkovics Róbert, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság határrendészeti osztályának vezetője azt mondta: minden bizonnyal egyszerűbbé és gyorsabbá válik a magyar-horvát határon való átkelés július 1-jével, bár a rendőrségi útlevél-ellenőrzés még nem szűnik meg. A jelenlegi, a határ két oldalán történő ellenőrzések helyett azonban már közösen, egy helyen vizsgálódnak a magyar és a horvát rendőrök.

A főként a nyári szezonban legforgalmasabb letenyei autópálya-átkelőnél például a két vámos és két határőr ablak helyett már csak egy ablaknál történik az utasok ellenőrzése, és a horvát utazókat már nem kell unión kívüli polgárokként külön regisztrálni. Nagyobb változás a régi, közúti átkelőhelyen várható, a magyar rendőrök ugyanis a túloldalon, a muracsányi (Gorican) ellenőrzési ponton teljesítenek majd közösen szolgálatot horvát kollégáikkal.

A magyar-horvát határokon akkor szűnik majd meg teljesen az utasforgalmi ellenőrzés, ha Horvátország a későbbiekben csatlakozik a schengeni övezethez. Ebben az esetben az osztrák, a szlovén vagy a szlovák határhoz hasonlóan megállás nélkül léphetik át a határt a ki- és beutazók.

Forrás: MTI  (blb \ blz)
.

(Ezt a cikket 450 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?