Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: az árfolyam gyengülése miatt emelkedhetnek az üzemanyagárak

A mediterrán üzemanyag tőzsdén az elmúlt egy hét során a benzin ára 0,4%-kal csökkent, a gázolaj esetében heti átlagban 1,0%-os csökkenés volt tapasztalható. A forint árfolyama heti átlagban 1,9%-kal gyengült. Ezen a héten (március 11-15.) szerdán csak a benzinnél jelentettek be 2 forintos csökkenést.  A heti átlagos változások miatt március 18-án, hétfőn  3 forint körüli benzin és 2 forint körüli gázolaj áremelés várható.  Így, várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 430 forintra, a gázolaj ára  436 forintra emelkedhet március 20-án, szerdán.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az elmúlt héthez képest 0,4%-kal csökkent, a hét első felében folytatódott az árcsökkenés, de a hét második felében már emelkedés jelentkezett.  A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára heti átlagban csak 1,0%-os csökkenést mutatott,  a hét első felében folytatódott az árcsökkenés, de a hét második felében már itt is emelkedés jelentkezett.     A forint árfolyama a dollárral szemben az elmúlt hét átlagában 1,9%-kal gyengült, a hét második felében már megállt az árfolyam gyengülése.  Az árfolyam gyengülésének hatására a forintban kifejezett árváltozás a dollárban mért enyhe árcsökkenést áremelkedéssé fordította. A hét folyamán a kőolaj (Brent) ára a hétfői 109,8 dollárról szerdára 108,7 dollárra csökkent, majd péntekre 110,5 dollár/hordós szintre emelkedett.. Az üzemanyagok jegyzési ára az európai piacokon azonos irányban de kissé eltérő ütemben változtak, a magyar árak vonatkozásában fontos mediterrán piacon igen jelentős volt a hét második felében az áremelkedés a Reuters adatai szerint.  

A már literre és forintra átszámolt tőzsdei jegyzésárak így a héten a benzin esetében 1,5%-os,  míg a gázolaj esetében 0,9%-os áráremelkedést mutatnak.

A nemzetközi piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin esetében 2-3Ft körüli, a gázolaj esetében 2 forintos emelés  bejelentését valószínűsítik március 18-án, hétfőn.  Ezért várhatóan a benzin kiskereskedelmi átlagára 430 forintra, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 436 forintra emelkedik március 20-án, szerdán. 

Az elmúlt egy év során az üzemanyagárak alig változtak: a benzin kb. 2,5%-kal, a gázolaj 1,7%-kal lett olcsóbb.  Az időszaki havi átlagkeresetek kissé emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 12%-kal több benzint és 11,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 207 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .