Hófúvások, balesetek nehezítik a közlekedést Zalában

Az utak megtisztítását és a közlekedést is nehezíti Zala megyében a viharos szél, több helyen is hóátfúvásokat okoz – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője csütörtökön az MTI-t.

Árokba csúszott kamion a behavazott 74-es főúton, a Zala megyei Magyarszentmiklós határában 2013. március 14-én. MTI Fotó: Varga György
Árokba csúszott kamion a behavazott 74-es főúton, a Zala megyei Magyarszentmiklós határában 2013. március 14-én.
MTI Fotó: Varga György

Pécsi Norbert Sándor közölte: a közútkezelő mintegy 30 munkagéppel dolgozik folyamatosan a Zala megyei közutak hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáin. A munkavégzést azonban nagyban nehezítik a viharos széllökések nyomán kialakuló hóátfúvások, amelyek a közlekedésben is fennakadásokat okoznak.

A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt például a 71-es, a 74-es és a 75-ös főutakon, ahol a balesetek miatt útszűkület vagy torlódás alakult ki.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a balesetek elkerülése érdekében arra kéri a közlekedőket, hogy a hófúvásokban érintett zalai utakon fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról a társaság Útinform szolgálatánál vagy megyei diszpécserszolgálatainál.

A társaság honlapján arról is hírt adott, hogy az M7-es autópályán és az M70-es autóúton is újabb balesetek miatt kell útlezárásokra számítani.
Az M7-es autópályán Letenye felé a 220-as kilométernél keresztbefordult egy kamion, a jármű a külső sávot foglalja el. Néhány kilométerre innen, az M70-es autóút 3-as kilométerénél egy személyautó és egy kamion ütközött össze, a műszaki mentés miatt sávokat zárnak le.

A Zala Megyei Katasztrófavédelem közlése szerint délelőtt több településen és úton okozott baleseteket és veszélyhelyzeteket a havazás és az erős szél.

Petriventén a villamos vezetékre dőlt egy fa, a tűzoltók az áramszolgáltató szakembereinek közreműködésével távolították el. Alsópáhokon egy húszméteres fenyőt lakóházra döntött a szél, Keszthelyen pedig egy autóra borult a széltől kicsavarodott fa. Nagykanizsán egy többszintes társasház tetejének bádogborítását tépte fel a vihar, a balesetveszélyt a tűzoltók hárították el.

Sok esetben személyautók, tehergépkocsik csúsztak árokba vagy fordultak keresztbe az úton.

Teskándon két személygépkocsi ütközött össze, az egyik a tetejére borulva az árokba csapódott. A járműbe szorult két embert a tűzoltók szabadították ki, de csak az egyik utas sérült meg, őt a mentők a helyszínen ellátták.
.

Egy település megközelíthetetlen, sok a baleset Veszprém megyében

A Veszprém megyei Tés megközelíthetetlen a havas útviszonyok miatt és sok baleset történt a megyében – tájékoztatta a közútkezelő és a rendőrség csütörtökön az MTI-t.

arokba-csuszott-auto-veszpremben-130214
Árokba csúszott autó kereke a Tapolcára vezető behavazott úton történt baleset helyszínén, Tótvázsony határában 2013. március 14-én.
MTI Fotó: Nagy Lajos

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivőjének közleménye szerint Veszprém megyében a Bakony, a 8-as főút és a Veszprém- Tapolca közötti út térségében a folyamatos havazás és az orkánerejű széllökések miatt a látótávolság minimálisra, 50 méter alá csökkent.

A nagy erejű széllökések leginkább a rakomány nélküli nehézgépjárművek stabilitását veszélyeztetik, emiatt több pályaelhagyásos baleset is történt a felsorolt térségekben – tette hozzá.

Kómár Viktória, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Veszprém és Tapolca között három autó ütközött össze, tart a műszaki mentés, a 8-as főúton, Hajmáskér és Veszprém között pedig három autó csúszott egymásba, lezárás nincs, azonban a forgalom torlódik. Ezen az útszakaszon a teherautók nem tudnak feljutni az emelkedőn, ezért – bár útlezárás nincs – a rendőrség azt tanácsolja, hogy a teherjárművek válasszanak más útvonalat.

Ajka-Bakonygyepes és Városlőd között keresztbe fordult kamion akadályozza a forgalmat, műszaki mentés van; Csopakon a 73-as úton, az emelkedőn nem engedik felfelé haladni a teherautókat – sorolta Kómár Viktória.

 

Sorozatos balesetek az M7-es somogyi szakaszán

Több baleset is történt az M7-es autópálya Somogy megyei szakaszán, ahol a havazás miatt jelentősen csökkent a látótávolság és több mint száz kilométer/órás szél fúj – közölte a megyei rendőr-főkapitányság és az Útinform csütörtökön.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a honlapján közölte, az autópályán Nagykanizsa felé, a 134-es kilométernél két kamion ütközött. A helyszínre érkező mentőautónak is nekiment egy gépkocsi. Sérültről, a baleset körülményeiről nincs bővebb információ. Az Útinform honlapján az olvasható, hogy ezen a szakaszon a pálya forgalma a helyszínelés miatt jelenleg áll.

A rendőrségi honlap szerint a 135-ös kilométernél is történt egy baleset, ott egy jármű a leállósávon áll. A 148-as kilométernél, ugyancsak Nagykanizsa felé, Balatonfenyves környékén egy kamion fordult keresztbe, a pálya forgalma ott is áll.

A megyei rendőrség tájékoztatása szerint ugyancsak ebbe az irányba, a 173-as kilométernél a belső sávban egy gépkocsi szalagkorlátnak ütközött, ezért az a sáv le van zárva.
.

Lezárták a 61-es utat Somogyban Kiskorpád belterületén

Baleset miatt lezárták a 61-es utat Kiskorpád belterületén csütörtökön – tájékoztatta a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense az MTI-t.

Orbán Zoltán közlése szerint Kiskorpád belterületén egy pótkocsit vontató tehergépkocsi ütközött autóbusznak, amely azután egy személygépkocsinak csapódott. Az autóban egy ember megsérült, a kamion keresztbefordult az úttesten. A helyszínelés és a műszaki mentés idején a járművezetők Kiskorpádnál Gige irányába, Nagybajomnál Jákó irányába kerülhetnek.

A sajtóreferens elmondta azt is, hogy a 6701-es úton az öreglaki tetőnél hótorlaszok alakultak ki, az autók kénytelenek visszafordulni.

Szenna külterületén a korábban keresztbe fordult kamiont elvontatták, a forgalom mindkét sávon megindulhatott.
.

Forrás: MTI
.

(Ezt a cikket 416 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!